Trojčindansko slavlje u Rogatici [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 05. јуна 2017. 058.ba

svete-trojice-u-rogatici-1

ROGATICA – Pedesetnica po vaskrsenju Isusa Hrista ili Svete Trojice, je ime i krsna slava crkve u Rogatici, koja ove godine navršava 131 godinu postojanja, obilježena je svetom liturgijom koju su služili sveštenci u ovoj crkvi proto-jerej stavrofor Novica Ćebić, proto-jereji Predrag Masal, jerej Zoran Jerinić, đakon Stefan Andrić i umirovljeni proto-jerej stavrofor Milorad Novaković. U okviru liturgije obavljeno je lomljenje slavskog kolača koga su kao kumovi krsne slave pripremilo 10 porodica iz naselja „Rudo“ i pričešće onih koji su se za taj sveti čin pripremili.

svete-trojice-u-rogatici-2

Poslije liturgije koja je uveličana travom i proljećnim cvijećem od koga su vjernici pravili vjenčiće za nošenje kući, upriličena je litija oko svetog hrama i bogat slavski ručak u porti crkve i crkvenom domu.

svete-trojice-u-rogatici-3

U posebnoj besjedi sveštenik rogatičke crkve Novica Ćebić rekao je da su Svete Troice rođendan Hrišćanske crkve i zato imaju posebno mjesto kod svakog hrišćana ma gdje se nalazio.

svete-trojice-u-rogatici-4

Starješina crkve u Rogatici Predrag Masal kao dobre hrišćane i parohijane naveo je kumove današnje slave iz naselja „Rudo“. Riječ je o Jovanu Jagodiću, Spasoju Šaliću, Momčilu Rajaku, Bošku Čoboviću, Igoru Kušiću, Milenku Stjepanoviću, Dragomiru Ćebiću, Nenadu Lošiću, Zlatku Rajaku i Rajku Rankoviću, koji su se ovim gestom iskazali kao odani vjernici, dobro ljudi i posebno komšije.

svete-trojice-u-rogatici-5

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,