U Čajniču obilježen Vidovdan – krsna slava VRS

28.06.2017.

img_3346-610x480

ČAJNIČE – Srpska pravoslavna crkva obilježava Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine.

Tako je danas služenjem svete liturgije u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču i parastosom poginulim srpskim vojnicima, obilježen Vidovdan – slava Vojske Republike Srpske.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je protojerej Dragiša Simić uz sasluženje sveštenstva koji je nakon završetka u besjedi istakao značaj današnjeg praznika Vidovdana.
Dragiša Simić je rekao dea je ovo istorijski dogadjaj, kada je knez Lazar nakon što je pričestio svoju vojsku u crkvi na samodreži, izašao na megdan na Kosovu polju u kojoju je poginuo i sam knez i drugi velikani i vojnici, položivši svoje životu na braniku vjere i otadžbine, boreći se za krst časni i slobodu zlatnu.
img_3339-610x480

Parastos poginulim borcima služio je protojerej – stavrofor Momir Vasiljević uz prisustvo velikog broja vjernog naroda, porodica poginulih boraca, predstavnika Lokalne vlasti i Boračke organizacije Čajniče.

Nakon održanog parastosa predstavnici Opštinske boračke organizacije, Lokalne zajednice, kao i porodice poginulih boraca posjetili su spomen sobu gdje su zapalili svijeće.
img_3349-610x480