U Donjoj Sopotnici održan 14. Sabor starog pjevanja u Srba [FOTO]

04.06.2017.

sabor-u-donjoj-sopotnici-2

NAGRADE I PRIZNANjA NAJUSPJEŠNIJIM GRUPAMA

NOVO GORAŽDE – Tradicionalno, na pravoslavni praznik Svete trojice, preko 500 članova izvornih pjevačkih grupa i instrumentalista iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, u porti hrama „Svetog Đorđa“ u Novom Goraždu, nadmetalo se na 14. po redu Saboru starog pjevanja u Srba „Donja Sopotnica 2017“.

sabor-u-donjoj-sopotnici-1

Nakon pozdravne besjede nadležnog sveštenika Mihaila Andrića i tradicionalne zdravice Dragoljuba Stojanovića, ovu afirmisanu, međunarodnu, smotru stare srpske pjesme otvorila je načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković.

Po ocjeni stručnog žirija, u konkurenciji 40 muških pjevačkih grupa prvo mjesto su osvojili «Srpska šajkača» iz Lučana, «Podkovač» iz Pljevalja i «Sretenje» iz Rogatice. Drugo mjesto su zauzele muške pjevačke grupe «Knez Lazar» Prilepac kod Požege, «Grbalj» Kotor i «Milenko Đukić Čiko» Bijeljina, a treće «Zvuci Kadinjače» Bajina Bašta, «Ljubišnja» Pljevlja i «Plavi neveni» Foča.

sabor-u-donjoj-sopotnici-7

U ovoj konkurenciji specijalna nagrada za očuvanje narodne tradicije pripala je grupi «Izvor» iz Čajniča, nagradu za najbolje izvedenu pjesmu osvojila je muška pjevačka grupa «Sveti Vasilije Ostroški» Rogatica, a za najboljeg solistu proglašen je Milan Vuković iz grupe «Plavi neveni» Foča.

U konkurenciji muških dvojaca prvi su bili članovi grupe «Filip Višnjić» Bratunac, ispred «Slavije» Istočno Sarajevo. Specijalna nagrada za izvornost pjevanja pripala je grupi «Jabučani» iz Vojkovića, a druga grupi «Slavuj» iz Sevojna.

sabor-u-donjoj-sopotnici-5

U konkurenciji 20 ženskih pjevačkih grupa prvo mjesto su podijelile «Zvuci Kadinjače» Bajina Bašta, «Grbalj» Kotor i «Mladost» Pale. Drugo mjesto su osvojile grupe «Srpska šajkača» Puhovo kod Lučana i «Sretenje» Rogatica, a treće «Ribnica» Kraljevo i «Zavičaj» Sokolac.

Najbolji ženski dvojac imala je grupa «Prvo zrno suncokreta» iz Arilja, a za najboljeg solistu proglašena je Milja Dramićanin.

sabor-u-donjoj-sopotnici-4

Specijalnu nagradu za očuvanje tradicije zavičaja u ženskoj konkurenciji osvojila je grupa «Prigrevica» iz Sombora, a nagradu za najbolje izvedenu pjesmu dobile su članice grupe «Srđan Knežević» iz Istočnog Sarajeva.

U konkurenciji mladih ženskih grupa najbolje su bile «Trnovke» iz Vojkovića, ispred grupe «Podkovač» iz Pljevalja.

sabor-u-donjoj-sopotnici-3

Po ocjeni brojne publike specijalna nagrada pripala je muškoj pjevačkoj grupi «Zavičaj» iz Sokolca.

I ovogodišnji Sabor uspješno su organizovali Srpsko prosvetno i kulturno društvo «Prosvjeta» Novo Goražde i Pravoslavna crkvena opština Goraždanska, uz podršku opštine Novo Goražde i glavnog sponzora „Mačar sekuriti“ iz Beograda.

sabor-u-donjoj-sopotnici-6

Po završetku zvaničnog programa, uz pratnju „Zoki“ benda, nastupio je poznati narodni pjevač Rade Jorović.