Veče poezije i tradicije

18. јуна 2017. 058.ba

sasa-nikolic

ČAJNIČE – Crkvena kuća „Svetosavski dom“ u Čajniču bila je mjesto promocije zbirke pjesama poete i pisca, Saše Nikolića, nekada iz Olova, danas iz Pala. Zbirka „Pravoslavlje“ odiše jakom emocijom, nacionalnim ponosom i duhovnom snagom. Sam autor kaže da ga je najviše motivisala pogubljenost današnjih generacija i otuđivanje od naše vjere koja nas je održala kroz vijekove:

„Hvala vam svima koji ste došli na predstavljanje moje knjige. Naša književna istorija, pogotovo pjesnička dijeli se na pretkosovski i pokosovski ciklus. Tu se može vidjeti uticaj Pravoslavlja u očuvanju identiteta za vrijeme vladavine Osmanlija. Ipak možda i veću štetu od Turaka našoj tradiciji i vjeri nanijeli su komunisti. Ljudi su prestali da slave krsne slave, čak i da zaboravljaju koje su im preci slavili. U svojim pjesmama pišem i o svecima, da se podsjetimo ko su bili. Ili ako ne znamo da naučimo.“

Recenzent protojerej stavrofor Momir Vasiljević ističe:

„Saša Nikolić nije školovani bogoslov, ali njegovi iskreni stihovi govore srcem, jer potiču iz čiste duše i čista srca. To ovu zbirku čini veličanstvenom. Bila mi je čast biti recenzent ovakvog sjajnog djela.“

Veče su začinili dječiji hor, kao i guslar Vaso Đodović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: