Dječija “žurka” na kanjonu Tare [FOTO]

15.07.2017.

djeca-na-tari-3

FOČA – Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” iz Foče organizovao je za mališane dvodnevni boravak, “radni” i zabavni, na farmi “Zlatni Bor” u istoimenom selu, na platou kanjona Tare.

Djeca i vaspitači uživali su u čarima seoske idile, pomagali u radovima na farmi, obilazili kanjon i seoska domaćinstva, učili kako se pravi sklonište od granja, podiže šator i sprema kotlić.

Krave su hranili sijenom, koje su sami donosili, a telad mlijekom.

djeca-na-tari-4

Pomagali su u čišćenju staje, a imali su priliku i da vide kako se pravi već čuveni zlatni sir, koji se na farmi “Zlatni Bor” sprema po viševjekovnoj švajcarskoj recepturi od mlijeka alpskih grla.

Tokom noći, dok su djeca spavala, na svijet je stiglo još jedno tele, pa je to jutro za mališane bilo posebno.

U izviđačkim majicama i sa maramama oko vrata, šetali su jedinstvenim krajolikom po samoj ivici najvećeg kanjona u Evropi, učeći kako da se orijentišu u prirodi, zapale vatru i zagriju vodu u plastičnoj boci, kako da skuvaju čaj od borovih iglica i naprave sklonište od granja.

Proširili su svoja znanja o tome ko su izviđači, koje su njihove dužnosti, kako se pozdravljaju.

Učili su i kako se postavlja izviđački kamp, koje je najbolje mjesto za postavljanje kampa, kako se pravilno postavljaju šatori i šta je sve potrebno za boravak u prirodi.

Nakon toga, pripreman je izviđački kotlić – male ruke vrijedno su sjeckale luk, mrkvu, šampinjone, meso i druge potrebne namirnice.

djeca-na-tari-2

Zanimljiva je bila i posjeta obližnjim domaćinstvima, u koja su se zaputili seoskim drumom, kroz borovu šumu.

Djeca su uživala u pogledu na planine Ljubišnju i Durmitor, obišla su povrtnjake, srela domaćine koji su vrijedno grabili sijeno, a u susretu sa jednom bakom saznala su kako se nekada živjelo na selu, a kako se danas živi.

Selo Zlatni Bor oduševilo je mališane živopisnim livadama, ljekovitim biljkama i ljepotom krajolika, kažu vaspitači.

Spavali su u drvenim kolibama kod svog domaćina Predraga DŽokića, jednog od dvojice vlasnika farme, koji je rodni Beograd i zemlje zapadne Evrope, gdje se školovao, zamijenio kanjonom Tare, čijoj ljepoti nije mogao da odoli.

djeca-na-tari-1

Vaspitači posebno ističu toplinu i gostoprimstvo domaćina, koji im je besplatno ustupio svoje imanje, zahvaljujući čemu su djeca doživjela nezaboravnu radost.

Slično je bilo i na prethodnom izletu u zelengorskom selu Vrbnica, gdje su djeca, takođe besplatno, boravila u objektu Šumskog gazdinstva “Maglić”.

U Vrtiću ističu da su roditelji veoma zadovoljni odlascima njihove djece na selo, te da će ovakvi izleti postati redovna ljetnja aktivnost u ovoj predškolskoj ustanovi.