Lipa kao sjećanje na Obrada Đurovića

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 10. jula 2017. 058.ba

lipa-za-obrad-djurovic

ROGATICA – Obrad Đurović, koji je rođen u selu Džindići nedaleko od Sokoca, cijeli rani vijek proveo je kao prosvjetni radnik službujući u školama na Romaniji i Sarajevu. poznatiji kao boem i glumac u filmovima režisera Emira Kusturice „Život je čudo“ i „Zavjet“ posljednje dane svog 86 godina dugog života proveo je u Domu za starija lica „Sunce“ u Rogatici, gdje je i umro na Božić, 7. januara ove godine.

Pošto je cijelog života volio prirodu i stoljetna stabla šuma Romanije, njegove kćerke Milena Đurović-Rudež i Jelena Đurović, koje žive u Kopenhagenu, odnosno Silkeborgu u Danskoj, odlučile su da mu kao jednu vrstu spomenika, a u znak zahvalnosti osoblju Doma za starija lica u Rogatici za pažnju koju mu je pružena tokom njegovog boravka u ovoj kući humanizma, zasade jedno stablo lipe.

Taj čin obavljen je danas. Lipu je uz šestomjesečni pomen zasadio Obradov unuk Luka, učenik završnog razreda matematičko-muzičke gimnazije u Kopenhagenu, koji će sutra, 11. jula, navršiti 18 godina, reče da mu je ovo najveći poklon za njegovo punoljetstvo. Puno sam volio dedu i znam da je deda volio mene, dodaje on.

obrad-djurovic

Poklonu sestara Đurović obradovali su se i u Domu „Sunce“. Direktor Radomir Ćućula reče da im je ovo prvi ovakav poklon i služiće im kao trajno sjećenje na čika Obrada i njegove mudre misli koje je prenosio na svakog sa kojim je razgovarao, ozbiljno ili u šali.

Da čika Obrad svoj život nije tek tako proćerdao, dokaz su dvije kuće koje je iza sebe ostavio i njegove kćerke. Milena, koja se udala u porodicu Rudež, po želji oca je arhitekta, ali je poznata i kao književni stvaralac. Objavila je 4 zbirke pjesama. Prvu 1987. U izdanju „Veselina Masleše“ u Sarajevu pod naslovom „Dnevnik slijepog putnika“. Tu je i zbirka „Svijet iza stakla“ u izdanju „Zadužbine Petar Kočić“ za koju je dobila i „Kočićevo pero“ i posljednju „Lica i gradovi“ koju je izdala 2015. i, kako reče, posvetila ju je ocu Obradu i rodnom kraju.

Milena se bavi i prevodilaštvom. Sa danskog na srpski jezik, prevela je 14 različitih knjiga, uglavnom beletristike.

I mlađa Obradova kćerka je u sferi umjetnosti. Završila je muzičku akademiju i radi kao profesor violončela obučavajući mlade uglavnom Dance od malih nogu do upisa na akademije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,