Parastos kod spomenika na Borču

16.07.2017.

img_4304-640x480

ROGATICA – U organizaciji Opštinske Boračke organizacije (OBO) i Opšrinske uprave u Rogatici, danas, prve nedjelje po Petrovdanu, na lokalitetu Borač, nedaleko od istoimenog sela u Mjesnoj zajednici Kozići, kod spomen-obilježja koje je prije pet godine podignuto u znak sjećanja na 19 poginulih boraca posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata, održan je parastos, pripaljene svijeće zadušnice i položeni vijenci i cvijeće.

img_4314-640x480

Parastos je služio starješina crkve Svete Trojice u Rogatici Predrag Masal. Vijence OBO i opštine Rogatica položili su potomci poginulih boraca, a prisutne među kojima su bili članovi porodica poginulih boraca, bivši borci i građani ovog dijela opštine, pozdravili su Milenko Rajak, predjednik Boračke organizacije i načelnik opštine Milorad Jagodić.

Jagodić je rekao da se borci čija su imena upisana ovdje na ovom mermernom postamentu i svi drugi koji su ugradili živote u temelje Republike Srpske ne smiju nikada zaboraviti. Ovdje i na sva druga stratišta treba se što češće vraćati i posebno mlađim generacijama govoriti o stradanju srpskog naroda kroz istoriju.

img_4301-640x480

Spomen obilježje na Borču podignuto je i osvećeno prije pet godina. Ono podsjeća na 19 poginulih najvećim dijelom iz sela sa područja Mjesne zajednice Kozići. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da ih je 18 poginulo tokom nasrtaja muslimanskih ekstremista iz susjednog sela Brčigovo i Goražda na ovo područje 1992, a samo jedan – Ranko Stjepanović 1994. Među njima su tri Neškovića – Vojko, Ratko i Miloš, dva Rajaka – Predrag i Milija i dva Stjepanovića – Dragan i Ranko. Najstariji među njima je Milorad Vidaković, rođen 1925, a najmlađi borac ne samo ovog kraja nego i cijele opštine Aleksandar-Aco Obradović, koji je rođen 1976. i imao svega 16 godina života.