Problem naslijeđena dugovanja (VIDEO)

RTRS - 31. jula 2017. 058.ba

novo-gorazde

NOVO GORAŽDE – Naslijeđena dugovanja od 4,5 miliona KM i budžet od 1,8 miliona opštinu Novo Goražde čine lokalnom zajednicom sa najkompleksnijom finansijskom situacijom u Republici Srpskoj. Mali korak je učinjen, ali da bi se situacija prevazišla neophodna je pomoć nadležnih institucija Srpske.

I dok je vreli temperaturni plus okovao Novo Goražde, debeli minus i dalje u raljama drži opštinske finansije. Kriza sa naslijeđenim dugom od pet miliona KM i dalje traje, ali uz pomoć dva kredita i resornih ministarstva napravljen je mali pomak.

– Poslije 21 mjesec uspjeli smo deblokirati račun opštine, redovno isplatiti plate radnicima i zaustaviti tužbe koje smo imali prema opštini, a koje su stvarale dodatne troškove pored onih stvorenih u prethodnom periodu – kaže Mila Petković, načelnica opštine Novo Goražde.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, koja je danas posjetila ovu opštinu, rekla je da je situacija i dalje kompleksna, napomenuvši da u zgradi Opštinske uprave i dalje nema struje i da je već u upotrebi agregat, ali da je, ipak, ostvaren ogroman korak jer je prvi put, nakon 21 mjesec, isplaćena plata zaposlenima u Opštinskoj upravi.

U opštini ističu da im je cilj zadržati deblokadu računa.

– Na današnji dan dug opštine iznosi oko 4,5 miliona KM, sa kreditima i obavezama prema radnicima, Poreskoj upravi i dobavljačima – kaže Petkovićeva.

Istovremeno, u resornom ministarstvu su svjesni da aktuelno rukovodstvo opštine nije krivo za postojeću situaciju, izazvanu neracionalnim trošenjem budžetskih sredstava u prethodnom periodu.

– Ovi ljudi će se u narednom periodu baviti samo sanacijom, neće imati priliku da ijednu marku izdvoje i ulože u razvoj. Mi im moramo pomoći u tome da ova situacija bude što prije sanirana – poručila je Rešićeva.

S tim u vezi, Rešićeva ističe i da svi moraju tražiti način na koji će dovesti ozbiljnog investitora u ovu lokalnu zajednicu koji bi pomogao da se izađe iz postojeće, i te kako kompleksne situacije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,