Pronađeni češki turisti koji su se izgubili na Magliću

27.07.2017.

maglic

FOČA – Dvoje turista iz Češke, koji su juče nestali na Magliću, pronađeni su kasno sinoć!

“Nakon brze potrage našeg tima, uz jako teške uslove, propraćene niskom temperaturom i gustom maglom, Česi su pronađeni. Djevojka ima povredu ligamenata koljena, te je naš tim upravo započeo spašavanje i sigurno spuštanje povrijeđene i njenog partnera sa planine”, saopšteno je kasno sinoć iz fočanske stanice Gorske službe spasavanja Republike Srpske.

Članovi Spasilačkog kluba “Volf” iz Foče tragali su juče na planini, odnosno istoimenom vrhu Maglić, za dvoje čeških turista koji su se poslije podne zaputili na najveći vrh RS i BiH pri čemu je jedno od njih imalo povredu, zbog čega su putem mobilnog telefona zatražili pomoć.

Predsjednik “Volfa” i načelnik Gorske službe spasavanje Republike Srpske Nenad Ikonić rekao je tokom potrage da su poziv dobili od Ministarstva bezbjednosti BiH i da su odmah počeli da se penju prema vrhu planine.

“Poziv smo dobili prije dva sata. Ne znamo kolikog su stepena povrede jednog od dvojice Čeha za kojima tragamo”, rekao je Ikonić.

U potrazi je učestvovalo osam članova Spasilačkog kluba “Volf”, koji su, prema riječima Duška Đurića iz ovog kluba za ATV, pretraživali teško pristupačni planinski teren na nadmorskoj visini iznad 2.000 metara.

Kako je tom prilikom rekao Đurić, na Magliću je padala kiša i bila je gusta magla, pa su se spasioci suočavali sa smanjenom vidljivošću na sjeverozapadnoj strani Maglića, koju su pretraživali.

Česi su juče stigli automobilom do katuna na Prijevoru, u podnožju, odakle su se u popodnevnim satima zaputili prema vrhu visokom 2.386 metara iznad mora.

ATV BL