Sa susreta Božića u Slatini kod Rogatice

25.07.2017.

bozici-u-slatini-1

KANAĐANKA HELENA OKUPILA FAMILIJU

ROGATICA – Kada je u 69. godini života polovinom avgusta 2015. prvi put posjetila očev zavičaj i djedovinu u selu Slatina kod Rogatice, Kanađanka Helena Božić-Kingsli (o čemu smo svojevremeno pisali i nanašem Sajtu) obećala je da će, ako je zdravlje bude poslužilo, ponovo doći već naredne godine.

Nije Helena došla slijedeće godine, ali je poslala druge iz porodice koji takođe nikad nisu bili na tlu odakle su im korijeni. Slala je druge a kod kuće punila svoje baterije za što skoriji odlazak na očevinu i djedovinu.

Taj naum realizovala je ovih julskih dana 2017. Pošto dobar dio njene najuže familije živi u okolini Rogatice, a drugi nimalo manji u Lazarevu kod Zrenjanina, Novom Sadu, Beogradu, Novom Bečeju i Boru, bila je inicijator da se oni u što većem broju skupe i zajedno odu u posjetu onim koji su ostali pradjedovini. U tome je punu podršku imala u bratu od tetke Božidaru Driniću iz Zrenjanina i bližem rođaku Branu Božiću iz Rogatice.

I uspjeli su. Božići iz svih krajeva, njih blizu 100, okupili su se ovih dana u Slatini kod Rogatice. Može se zamisliti kakvi su to bili susreti najbliže rodbine koja se u životu jednom ili najčešće ni jednom nisu vidjeli. Suze radosnice lile su iz svakog drugog oka. Tražila se riječ u isušenom grlu da bi se nastavio razgovor.

bozici-u-slatini-3

Da podsjetimo, Helena, a svi Božići u Rogatici i diljem Srbije je zovu Jelena, je prvo dijete u oca Milivoja-Mila i majke Sofije Hedvig Haberle, Njemice, koju je Mile kao logoraš tokom višegodišnjeg boravka u koncentracionom logoru u Dahau oženio 1944.godine. Nakon brojnih neprijatenosti tokom rata i prvih poslijeratnih godina, Mile i njegova Njemica sa kćerkom Helenom, obreli su se u Kanadi. Iako živeći u teškim uslovima, tamo su dobili još troje djece. Tri sina, Milana, po djedu koji je u Kraljevini Jugoslaviji bio opštinski vijećnik, i blizance Pavla i Aleksandra čija imena sve govore.

Otac Mile, i ovog puta pričala je Helena, do zadnjeg dana života pričao je o svom zavičaju. Iz toga sam stekla utisak da je to lijep kraj sa dobrim i plemenitim ljudima. I nisam se prevarila u toj procjeni. Uz dva moja dolaska u očev zavičaj uvjerila sam se da je otac imao razloga što je o njemu stalno pričao.

Božidar-Božo Drinić, Helenin brat od tetke, u Zrenjaninu ugledan čovjek, koji je njena desna ruka, reče na posebno organizovanom ručku da je Helenin dolazak prije dvije godine probudio ogromnu želju nas, njenih braće i sestara, da krenemo njenim stopama. Samo iz Srbije ovdje nas je preko 25-toro. Srećni, ponosni i zadovoljni što nas je Jelena okupila. Ona je otvorila novu stranicu istorije naše familije. Pokazala je kako se i na koji način čuvaju korijeni srpstva, srpske porodice i tradicije. I ne samo to. Većina nas je prvi put u prilici da se susretnemo sa braćom po krsnoj slavi, da pokažemo da zaista krv nije voda i da njegujemo i čuvamo porodično stablo, lozu Božića.

Domaćini u Slatini i Rogatici rođaki Heleni i rodbini iz Srbije bili su svi Božići. Prvi među njima je Branislav. On reče da su ovi dani za njihovu porodicu istorijski. Našao se način i smoglo snage da se po prvi put okupimo svi što nas ima. A ima nas, sada smo vidjeli, hvala Bogu dosta. Jelena i Božo su „krivi“ što smo se okupili i svi smo presrećni zbog toga. Mi u Slatini učinili smo sve da nam ovaj susret ostane u trajnom sjećanju i bude povod za nova druženja.

bozici-u-slatini-2

Ovo prvo, uz nepresušne bratske razgovore, muziku, pjesmu, igru, čašicu pića i punu trpezu različitih đakonija iz kuhinje starih i mladih žena rogatičkog kraja ali i ravnog Banata, trajalo je satima.

Rastanak opet sa suzama i istinsko do viđenja.

HELENI NAGRADA SRPSKE KRUNE

Za nesebično zalaganje na povezivanju familije Božić iz Srbije i Republike Srpske, Srpska kraljevska akademija iz Beograda u Udruženje „Srpska kruna“ koje radi pri Kulturno-istorijskom centru u Kragujevcu, Heleni Božić-Kingsli dodijeli su SVETOTRIFUNSKO UZDARJE sa Zlatnom značkom „Srpske krune“.

Na prvom susretu familije Božić u Slatini kod Rogatice ovo veliko priznanje dobitnici uručio je vitez Srpske krune Božidar-Božo Drinić.