Višegrad posjetilo čak 200.000 turista

Novosti.rs - M. Kusmuk - 08. jula 2017. 058.ba

Turisti na cupriji

VIŠEGRAD – Pored domaćih posetilaca, u grad na Drini dolaze gosti iz Rusije, susednih zemalja, ali i iz dalekog Japana. Rekonstruisana ćuprija, Andrićgrad, manastir Dobrun i vožnja „ćirom“, samo su deo bogate ponude.

Rekonstrukcijom mosta Mehmed-paše Sokolovića i izgradnjom kompleksa Andrićgrad, Višegrad je poslednjih godina postao prepoznatljiv turistički brend u Republici Srpskoj. Iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, pa je u toku prošle godine ovaj grad na obalama Drine i Rzava posetilo više od 200.000 turista, a broj noćenja premašio je 30.000.

– Sve je više organizovanih dolazaka turističkih grupa u Višegrad. Dešava se da u naš grad dnevno dođe i do 20 autobusa sa grupama turista iz više zemalja sveta. Ove godine u Turističkoj organizaciji zabeležili smo povećan broj poseta iz Slovenije, u prvih šest meseci ove godine oko 3.000 turista je bilo iz ove zemlje, a svake sedmice najmanje autobusa dolaze sa posetiocima iz Japana – kaže direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović.

Prema njenim rečima, i dalje su najbrojniji gosti iz Srbije i Crne Gore, ali se ove sezone beleži i porast organizovanih poseta iz Rusije.

– Višegrad je, zahvaljujući staroj ćupriji, Andrićgradu i Višegradskoj banji, kao i manastiru Dobrun, postao prepoznatljiv i kompletan turistički proizvod u Republici Srpskoj. Pored mnogobrojnih kulturno-istorijskih spomenika, turiste u Višegrad privlači reka Drina koja osim toga što pruža mogućnost krstarenja jednim od najlepših kanjona u Evropi, bogata je sa više od 30 vrsta bele ribe što predstavlja vrhunsko uživanje za strastvene pecaroše – ističe Todorovićeva. – Izgradnjom Andrićgrada, stvorila se jedna turistička celina u Višegradu. Dopunjeni su sadržaji kojih ranije nije bilo, tako da turisti, pored posete staroj ćupriji, obilaskom Andrićgrada mogu da zadovolje i druge potrebe.

reg-visegrad2

Mnogobrojne kulturne, turističke i sportske manifestacije obeleže turističku sezonu u Višegradu. Skokovi sa višegradske ćuprije, „Zlatne ruke Podrinja“, „Višegradska regata“, „Drinski kotlić“, ali i kulturne manifestacije kao što su „Višegradska staza“, sajam knjiga u Andrićgradu, iz godine u godinu privlače posetioce.

Ono što je do ove godine Višegradu kao turističkom mestu nedostajalo, a sad je omogućeno, je vožnja čuvenim „ćirom“, trasom uskotračne pruge od Vardišta do Višegrada.

– Između „Železnica Srbije“ i Republike Srpske potpisan je ugovor o ustupanju ovog dela pruge „Železnicama Srbije“ koja će organizovati vožnju turista čuvenim „ćirom“ od Mokre Gore do Višegrada – rekla je Todorovićeva.

Nedavno završena kulturna manifestacija „Višegradska staza“ posvećena nobelovcu Ivi Andriću, a koja je održana u okviru „Vidovdanskih svečanosti“, okupila je mnogobrojne ne samo turiste i posetioce iz regiona, nego i književnike, akademike, glumce, muzičke stvaraoce.

Portparol opštinske administracije Jovana Borovčanin rekla je da je Višegrad poslednjih dana posetio i veliki broj novinskih ekipa koje su izveštavale sa ovih kulturnih manifestacija.

– Opština Višegrad je tokom manifestacije „Višegradska staza“ bila centar kulture u Republici Srpskoj. Javni radio i televizijski servisi Republike Srpske i BiH prenosili su uživo otvaranje „Višegradske staze“ i sajma knjiga u Andrićgradu – rekla je Borovčaninova.

DVE MANIFESTACIJE

VIŠEGRAĐANE i posetioce koji predstojećeg vikenda budu odlučili da posete ovaj grad, već očekuju još dve manifestacije. „Skokovi sa višegradske ćuprije“ će po 12. put biti održani u subotu 8. jula i okupiće skakače iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, dok se sedme po redu „Višegradske moto staze“ održavaju od 6. do 9. jula. Očekuje se dolazak bajkera iz cele regije, a u sklopu motorijade biće održana i dva koncerta grupa „Divlje jagode“ i „Paranoid“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: