Četvrt vijeka od zločina u Kukavicama – Osuda sramne presude suda BiH

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 27. avgusta 2017. 058.ba

parastos-u-kukavicama-1

ROGATICA – U Kukavicama, selu četiri kilometra udaljenom od Rogatice, danas je u organizaciji Opštinske Boračke organizacije Novo Goražde parastosom koga je služio umirovljeni protojerej stavrofor Milorad Novaković iz Rogatice vraćeno sjećanje na 26 poginulih žena, djece i staraca koje su u koloni izbjeglica iz Goražda na mučki način, iz zasjede, u ovom selu 27. avgusta 1992. pobili pripadnici tzv. Armije BiH uglavnom muslimanskih ekstremista iz Kukavica i okolnih sela.

Ovogodišnje sjećanje, kod prigodnog Spomen-obilježja, kome je prisustvovao veći broj preživjelih i potomaka stradalih u Kukavicama proteklo je u osudi prvostepene presude kojom je Sud BiH oslobodio odgovornosti aktere zločina Muhameda Šišića, Aziza Šušu i Tarika Šišića, jer su, prema mišljenju Suda, gle čuda, „bili u zabludi“ misleći da se radi o koloni Vojske Republike Srpske iako je u njoj bilo preko 1500 civila i svi u civilnim vozilima ili išli pješke. Jedino je, na 14 godina zatvora, Sud osudio Emira Drakovca, ali ne zbog zločina nad civilima u Kokavicama, nego zbog masakriranja, na kućnom pragu, starca Miloša Kovačevića u obližnjem selu Vratisalići.

Veljko Lasica koji je iz napada „zabludnih“ u Kukavicama ostao bez noge i sa drugim povredama. Među preko 80 iz kolone ranjenih, ranjena mu je u glavu i kćerka i još troje bolesnih članova porodice koji su bili sa njim u privatnom vozilu, reče da je tada poginuo i mali Milan Đurović, beba, koji je imao samo tri mjeseca, ali i Sava Pljevalčić (80) i Tankosava Gavrilović (78).

parastos-u-kukavicama-2

Zato danas, naglasio je Lasica, kada se navršava 25 godina tuge i žalosti za nastradalim građanima Goražda malo se šta poduzima da se kazne zločinci. Po ovom asfaltu stradali su ležali više od 30 dana a da ih nismo smjeli pokupiti i dostojno sahraniti. Poslije rata podigli smo im prigodan spomenik, ali smo početkom marta ove godine doživjeli još jedno veliko razočarenje. Sud BiH donosi presudu i oslobađa od odgovornosti one koji su počinilo ovaj zločin. Njihovo obrazloženje je tako žalosno i bijedno da je sramno i žalosno. Oni tvrde da kolona nije bila obilježena, a mi smo bježali samo da spasimo živu glavu, zatim izmišljaju priču da kolona nije bila najavljena i što je najžalosnije da su zločinci imali utisak da je to vojna kolona. Sve je to i mnogo štošta drugog što je Sud rekao u obrazloženju svoje presude sramno i žalosno i naši organi i organizacije koje se bave ovim poslovima trebali bi da u žalbenom postupku sve to demantuju i zločinci budu osuđeni.

Ranko Ikonić je bio vozač autobusa u kome je bilo preko 120 putnika-civila, uglavnom žena i djece. U napadu na autobus veći broj ih je smrtno stradao a malo ih je ostalo ne povrijeđeno. I sam je teško ranjen u obje noge, ipak je uspio da izrešetan autobus na felgama doveze do Rogatice. On kaže da mu je taj dan drugi rođendan i sa tugom ga se sjaća svake godine. Ovo što Sud BiH radi, to je velika njegova sramota. Oslobađa zločince i na taj način naše žrtve još jadnom sahranjuje. Čak šta više tu su zločinci oko nas, gledaju ovaj naš skup i smiju se.

Sramota je, reče i predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije Novo Goražde Tomo Vuković, što oni one koji su pobili nedužne Goraždane u Kukavicama nazivaju herojima. Snimili su čak i film i naše žrtve prikazali kao njihove i što tako gleda i Tužilaštvo i Sud BiH tako.

Osudu presude Suda BiH iznio je i predsjednik Boračke organizacije opštine Rogatica Milenko Rajak i član Predsjedništva Opštinske Boračke organizacije Novog Goražda Ivica Jagodić.

Na ovom skupu pijeteta prislužene su svijeće zadušnice, položeni vijenci opštinskih boračkih organizacija Novo Goražde i Rogatica i uzeta zadušna panaija.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: