Ilindan na Borikama – Okončano trodnevno slavlje [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 02. августа 2017. 058.ba

ilindan-na-borikama-1

ROGATICA – Nizom duhovnih, kulturno-zabavnih, privrednih i sportskim manifestacija danas su na Borikama okončane trodnevni manifestacije u okviru tradicionalnog „Ilindanskog sabora“, koji je i ove godine okupio veliki broj Boričana i njihovih gostiju.

Uz manifestacije o kojim smo već pisali, danas, na sam dan Svetog proroka Ilije, održana je Sveta liturgija u hramu Svetih apostola Petra i Pavla i litija u okviru koje je, u prisustvu članova porodica obavljen i parastos za 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtava iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata. Porodice poginulih zajedno sa ostalim prisutnim na Svetoj liturgiji i litiji prisustvovali i doručku ljubavi koga je pripremila Crkvena opštine Borička.

ilindan-na-borikama-2

Uz to, u novoj „disciplini“ spremanje slavskog kolača, na kome je učestvovalo 15 domaćica iz Borika, Rogatice i Višegrada, žiri, sastavljen od sveštenika, izabrao je tri najljepša i njihove „majstorice“ nagrađene su novčanim nagradama od 100 za prvoplasirani kolač, 70 maraka za drugoplasirani i 50 maraka za trećeplasirani. Prvu nagradu ponijela je Gordana Ljubinac iz Rogatice, dvije druge nagrade odnijele su Bojana Ašonja iz Plješevice kod Rogatice i Ranka Kuzman iz Višegrada, i treću BiLjana Perković iz Rogatice.

ilindan-na-borikama-3

U okviru ilindanskih svečanosti otvorena je i izložba ženskih rukotvorina. Izlagale su žene iz Udruženja žena „Rogatica“, „Soko“ iz Dobruna kod Višegrada, Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva, a sa Pala došla je učiteljica u penziji Jela Vitomir, rođena Stanišić iz Rudina u Sočicama, sa odjevnim predmetima i kolekcijom od preko 20 umjetničkih slika.

ilindan-na-borikama-4

Poseban štand na izložbi imala je Opštinska turistička organizacija koja je uglavnom nudila suvenire, ali i dosta drugih predmeta koji se mogu koristiti u svakodnevnom radu.

Svetom Iliji u čast održana su i brojna, uglavnom, drevna sportska takmičenja, a najuspješniji su ponijeli skromne novčane nagrade.

ilindan-na-borikama-5

ilindan-na-borikama-6

ilindan-na-borikama-8

ilindan-na-borikama-9

ilindan-na-borikama-10

ilindan-na-borikama-11

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,