Ilindan na Borikama – Posijelo za pamćenje [FOTO]

02.08.2017.

ilindan-na-borikama-3

ROGATICA – U okviru Ilindanskog sabora „Borike 2017“ sinoć je u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama, nakon svete liturgije koju j služio paroh Borički Njegoslav Jelisić, održano tradicionalno „Ilindansko posijelo“.

U prisustvu više stotina Boričana koji sada žive u ovom kraju ili su došli u svoj zavičaj iz Srbije i drugih krajeva i brojnih gostiju, Posijelo i Sabor kao cjelinu otvorio je načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić.

ilindan-na-borikama-1

Tom prilikom on je rekao da ovaj tradicionalni Sabor, uz raznovrsne kulturne, sportske, privredne i zabavne sadržaje, ima za cilj da od zaborava otrgnemo našu staru srpsku igru, pjesmu i običaje, da tu tradiciju prenesemo na naše najmlađe, kako bi spoznali i još više poštovali svoje korijene.

Nakon toga, u programu koji je trajao skoro dva sata smjenjivali su se zdravičar Dragoljub Stojanović iz Višegrada, folkloristi KUD „Stara Gora“ iz Rogatice, muške i ženske etno pjevačke grupe iz Rogatice, Višegrada, Sokoca, Pala, Vojkovića i Novog Goražda, a nastupili su i mladi pjevači sa Boričkog platoa.

ilindan-na-borikama-2

Šansu da svoje umijeće u sviranju i pjevanju uz gusle dobili su narodni guslari Novak Borovčanin i Željko Todorović sa Sokoca i višestruki pobjednik festivala guslara srpskih zemalja Saša Laketić, koji je došao iz Obrenovca, i na dvojnicama Radoš Drekalović iz Novog Goražda.

Poemu „Rađajte srpkinje majke“ odrecitovao je osnovac Dejan Duvnjak iz Rogatice, a stihove iz svoje najnovije zbirke pjesama čitao je Miloje Veljović, Boričanin koji živi u Beogradu, dok je tradiciju „posla“ Čaje oko ženidbe i udaje prenio Momčilo Rajak iz Rogatice koji je do sada u ovoj ulozi oženio i udao, bez razvoda, skoro 90 mladića i djevojaka.

ilindan-na-borikama-4

Nakon vrlo uspješnog Posijela, na kome, stekao se utisak, nikome nije bilo dosadno i da će ono mnogim ostati dugo u pamćenju, prisutne na Borikama do kasno u noć zabavljali su „Zoki bend“ i estradni umjetnik Radmilo Zekić.

Prema programu Sabora za učesnike Posijela i goste organizovana je večera i druženje u adaptiranoj zgradi stare boričke škole na kojoj je načelnik Jagodić posebno pozdravio prisutni dio dobrovoljaca iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata iz Srbije.

ilindan-na-borikama-5

Dobrovoljce je pozdravio i predsjednik SO-e Rogatica i ratni saborac Đoko Razdoljac.

U njihovo ime zahvalio se Jovan Drašković naglasivši da je ovo prvi put da se poslije toliko godina neko i njih sjetio.

Jagodić je pozdravio i delegaciju Mjesne zajednice Trstenica iz Obrenovca sa kojom se bratimila Mjesna zajednica Borike.

ilindan-na-borikama-6

Paroh borički Njegoslav Jelisić iskoristio je Ilindanski sabor i u ime Crkvene opštine Boričke za bratsku i hrišćansku pomoć uručio zahvalnice načelniku opštine Rogatica Miloradu Jagodiću i privredniku, inače Boričaninu, Ljubiši Rackoviću.

Slavlje na Borikama nastavlja se danas na Svetog Iliju. Počeće u 9 sati Svetom liturgijom i litijom u i oko hrama Svetih apostola Petra i Pavla. U 11 časova je polaganje vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima VRS Boričkog kraja. Otvoriće se i izložba narodnih rukotvorina članica Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva, Udruženja žena „Rogatica“ i sekcije kućne radinosti „Sokola“ iz Dobruna i domaćica iz rogatičkih mjesnih zajednica.

ilindan-na-borikama-7

Ove godine, po prvi put, održaće se i takmičenje domaćica u spremanju slavskih kolača. Najbolje ocijenjeni kolač prelomiće se u okviru krsne slave Svetog Ilije, a njegova „majstorica“ ponijeće novčanu nagradu od 100 maraka. Vlasnica drugoplasiranog kolača dobiće 70, a trećeplasiranog 50 maraka.

Danas su na programu i sportska takmičenja u malom fudbalu, bacanju kamena s ramena, navlačenju konopca i skoku u vis i dalj, te tradicionalno narodno veselje koje će, po običaju, trajati do kasno u noć.

ilindan-na-borikama-8

ilindan-na-borikama-9

ilindan-na-borikama-10

ilindan-na-borikama-11