Kulturne manifestacije uz krsnu slavu opštine Rogatica Preobraženje Gospodnje

13.08.2017.

rogatica-bice-i-folklora

OD AMATERSKIH IZLOŽBI DO VEČERI KNJIGE I VAN GOGA

ROGATICA – Preobraženje Gospodnje je krsna slava opštine Rogatica i ovdje se sve čini da se ona proslavi što dostojnije.

Pod naslovom „Preobraženjski dani“, slavi u čast, i ove godine održaće se niz različitih manifestacija koje će trajati punih šest dana. Počeće sjutra, u ponedjeljak, 14. avgusta, a završiti na sam dan slave Preobraženje.

Među brojnim manifestacijama posebno se izdvajaju kulturno-zabavne. Tu je izložba najljepših amaterskih fotografija, zatim „Dječije veče“, u čijoj realizaciji će učestvovati predškolci iz ovdašnjeg Dječijeg vrtića „Bambi“ i njihovi prijetalji iz Predškolske ustanove iz Užica u Srbiji.

Posebno zanimljiva biće humanitarna prodajna izložba preko 30 slika poznatih slikara iz Republike Srpske i Srbije čiji prihod će ići Udruženju djece i omladine sa posebnim potrebama „Rastimo srećno“ u Rogatici.

Svoje umijeće pokazaće i folkloristi KUD „Stara Gora“ iz Rogatice sa gostima iz susjednih mjesta, a cjelovečernji koncert prirediće i poznata grupa „Van Gog“.

Ipak, kruna svega biće dva književna događaja, koji će se održati 17. avgusta. Prvi je promocija knjige „Fajront u Sarajevu“ Nenada Jankovića, poznatijeg po nadimku dr Nele Karajlić u 18,30 časova, koja kako se najavljuje klasična promocija, nego interaktivno druženje autora sa posjetiocima, i drugi književno veče u 20 časova na kome će učestvovati Ljubivoje Ršumović, Dara Sekulić, Novica Sovrlić, Dragomir Kostić, Dara Radojević, Ljiljana Brajović i „domaći“ stvaraoci književni djela Milanko Borovčanin-Romsok, Slobodan Ristović, Milun-Mišo Lubarda, Milenko Jevđević i Božidar Stanar.