Otvorena izložba „U susret ruskom caru“

22.08.2017.

ozlozba-ruskom-caru-2

ČAJNIČE – U okviru Velikogospojinskih svečanosti, u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ i Narodne biblioteke u Čajniču večeras je otvorena izložba fotografija posvećenih Ruskom caru.

Ova značajna izložba pod naslovom „U susret Ruskom caru“ a povodom stogodišnjice ubistva carske porodice Romanovih, već je bila izložena u mnogim srpskim gradovima.

Izložbu je realizovao Sretenjski manastir iz Moskve, portal pravoslavie.ru, u saradnji sa studijom “Ruski car”

Na otvorenju izložbe prisutne je pozdravila i uvodnu riječ je pročitala Dirktor biblioteke Jelena Tadić.

Slovo o Carskoj porodici Romanov održao je prota Momir Vasiljević predsjednik SPKD „Prosvjeta“.

Govoreći o značaju izložbe prota je naglasio da se danas pravoslavni srbi sjećaju svojih prijatelja, dodajući da je Ruski car Nikolaj drugi Romanov bio veliki prijatelj srba.

ozlozba-ruskom-caru-1

U odsutnom momentu, u Prvom svjetskom ratu natjerao je saveznike da pomoghnu srpskoj vojsci i srpskom narodu. Zločin izvršen nad carskom porodicom Romanovih je jedan od najgnusnijih i najpodlijih u istoriji roda ljudskog.

Ubice i zlikovci nisu ubili samo Ruskoga cara i caricu, nego su na svirep način izvtšili egzekuciju nad njihovom djecom i poubijali 1.500 srodnika carske porodice Romanov.

Bezbožnici će svoj zločin umnožavati i postajati sve svirepiji prema svetinjama, sveštenicima, monasima i vjernicima.

Otac momir je nabrojao zločine koje su komuunisti ivršili nad sveštenicima u rušenju crkava i manastira i uništenju pravoslavnog srpskog naroda.

Ova izložba govori o ličnim trenucima porodičnog života carske porodice Romanovih, ali i o postrojavnju i blagosiljanju vojske, te obučavanju naslednika carevića vojnim vještinama.

Treća cjelina govori o pobožnosti, moralnosti i dobrotoljublju carice Aleksandre i o njoj kao pažljivoj i primjernoj hrišćanki i majki.

Danas kada u svijetu nemamo mnogo prijatelja tek sa vremenske distance vidimo koliko je značajan i vrijedan svaki prijatelj, kao što je iskreni prijatelj srbima bio car Nikolaj drugi Romanov sa porodicom.

Stradanje Ruskog i srpskog pravoslavnog naroda zapečaćeno je krvlju mučenika, a među njima je i sveta carska porodica Romanovih.

Prepuštam vas sada razgledanju izložbe ovih predivnih sačuvanih fotografija carske porodice Romanovih obraćajući se ljubavi vašoj da u vašim srcim i mislima nađete mjestaza ovu anđelsku djecu i sa dva predivna svetiteljska lika Ruskoga cara Nikolaja drugog i carice Aleksaandre.

Ovim je izložba u susret Ruskom caru otvorena, završio je prota.