Počela omiljena planinarska akcija – Zelengorskim očima u pohode

04.08.2017.

Orlovacko jezero na Zelengori

FOČA – Gorske oči na Zelengori i ove godine privukle su ljubitelje prirode iz raznih krajeva nekadašnje Jugoslavije koji će do nedjelje, 6. avgusta, učestvovati u tradicionalnoj akciji “Jezera Zelengore”.

Planinari danas pristižu na Orlovačko jezero, gdje će biti bazni kamp, odakle će obilaziti vrhove i jezera “kraljice među planinama”.

Antonija Jevtić iz Kluba planinara “Zrenjanin” kaže da očekuje divan provod.

“Uživamo u planinarenju i rado dolazimo na planinu, a priroda je ovde zaista fenomenalna”, rekla je Jevtićeva, koja se na Zelengoru uputila sa još šest članova ovog kluba.

Dare Alič iz LJubljane prošle godine je biciklom dolazio na Maglić i na jezero Donje bare na Zelengori, a sada je poželio da vidi i ostala jezera.

“Bavio sam se nekada alpinizmom, kao član Gorske službe spasavanja učestvovao u ekspedicijama na Himalajima. Ovdje je posebna ljepota, fantastično je i sigurno nisam posljednji put na Zelengori”, rekao je Alič.

planinari na Zelegoru

Članovi Planinarskog društva “Manjača” iz Banjaluke kažu da su im Zelengora i Maglić omiljene planine i da ovakve akcije ne propuštaju.

“Zelengora je prekrasna, ima toliko jezera, poljana i vrhova, manjih i većih, za uživanje”, rekao je član banjalučkog društva Milanko Adamović.

Stefan Golubović iz Miljevine uz zimsku opremu, ali i ljetnu za kupanje u jezeru, ponio je i kotlić.

“Kotlić smo ponijeli da ne bismo jeli samo suvu hranu, a i zbog druženja. Ja sam zadužen za spremanje hrane, a pomoći će mi i djevojka”, rekao je Golubović.

Organizator akcije je Planinarsko društvo “Zelengora”, koje je obezbijedilo kombi prevoz sa Gradskog trga u Foči do Orlovačkog jezera.

“Za akciju se prijavilo oko 50 učesnika, s tim što će biti i individulanih dolazaka iz Kalinovika, Gacka i drugih opština. Naši članovi još ranije su stigli na Orlovačko jezero da bi sve pripremili za dolazak gostiju”, rekao je sekretar fočanskog društva Dejan Lučić.

Za sutra je planiran obilazak Borilovačkog, Kotlaničkog i Štirinskog jezera, a u nedjelju, nakon uspona na Bregoč i Uglješin vrh, akcija se završava na jezeru Donje Bare, gdje će biti organizovan zajednički ručak sa beračima borovnice.