Povratak ćire u Višegrad

29.08.2017.

voznja_cirom_pruga_visegrad

VIŠEGRAD – Od Mokre Gore do Višegrada, prugom uskog koloseka, ponovo je krenula parna lokomotiva, i to u prvoj slobodnoj vožnji posle dužeg vremena. Posle dogovora rukovodstava železnica Srbije i Republike Srpske, omogućeno je da, u zavisnosti od interesovanja, ćira krene i na redovne vožnje.

Nostalgični pisak parnjače i oblak pare na mokrogorskoj stanici – znak da je ćira spreman za 25 kilometara dugo putovanje do Višegrada.

„Do Višegrada i nazad otprilike potrošimo dve tone uglja, pet-šest kubika vode, dole i nazad ponovo da sipamo, desetak kubika vode“, priča mašinovođa Zoran Nešković.

Ljubitelji starih železnica nestrpljivo su čekali da Nostalgija ponovo krene ka Drini ćupriji. Među njima i dve grupe stranaca, Slovenci i Nemci, najmlađi putnik dvogodišnjak iz Berlina.

„Ja sam rekao mojim prijateljima kako je u Zapadnoj Srbiji i Istočnoj Bosni prelepo i oni su rekli da im pokažem“, kaže Martin Kopečki iz Berlina.

„To je fantastično, nešto lepo, lepo, nema šta drugo da se kaže“, ističe Jože Pucikar iz Ljubljane.

Željko Špijunović iz „Srbijavoza“ napominje da dolalzi sve veći broj stranaca – iz Zapadne Evrope prednjače Nemci, Švajcarci, a u najavi su turisti iz Azije, Kine, Japana.

„To ohrabruje da smo mi pozicionirani na svetskoj mapi atraktivnih turističkih putovanja“, dodaje Špijunović.

Posle dve stanice ćira je u Višegrad gde ga rado dočekuju – stigao pre reda vožnje.

„Očekivali smo čitavog leta da će bar malo više dolazaka kompozicija ćire biti u našoj opštini, ali recimo da je dolazak na današnji praznik možda znak da će to u narednom periodu biti možda češće“, poručuje Mladen Đurević, načelnik Opštine Višegrad.

Olivera Todorović, direktorka Turističke organizacije Višegrad, napominje da je dolazak ćire za Višegrad uvek posebno zadovoljstvo i dugoočekivano.

„Nama dolazak ćire predstavlja završetak onog čarobnog turističkog prstena“, ističe Todorovićeva.

Uz rekordne posete na Šarganskoj osmici i brodovima od Perućca i ćiru stvoreni su uslovi za izuzetnu turističku turu za koju se godinama zalažu turistički poslenici s obe strane Drine.