Preobraženjske svečanosti u Rogatici – Na književnoj večeri 11 pjesnika

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. avgusta 2017. 058.ba

knjize-preob-1

ROGATICA – Večeras je Rogatica jezička karaula srpskog jezika, svetionik na svim morima i satelit u nebesima. Ovde smo jer nam je jezika dom i domovina, ime u krštenici i umrlici. Postojimo jer imamo svoj jezik i pismo. Reč nas je okućila, okupila, orodila i srodila, rekao je sinoć u besjedi književnik Slobodan Ristović na književnoj večeri koja je održana u okviru višednevnih manifestacija posvećenih krsnoj slavi opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjem, na kojoj je uzelo učešće 11 pjesnika iz Srbije, Republike Srpske, Kosova i Metohije i Federacije BiH.

knjize-preob-2

Ovu kulturnu manifestaciju, koja je održana na Igralištu malih sportova pred više stotina ljubitelja pisane riječi, čitajući svoje pjesme otvorio je bard srpskog pjesništva i stari poznanik Rogatičana Ljubivoje Ršumović. A onda, ređali su se Novica Sovrlić iz Kosovske Mitrovice, predsjednik Književnog društva Kosova i Metohije, Dragomir Kostić iz Zvečana na Kosovu, Dara Radojević iz Gornjeg Milanovca, Ljiljana Brajović iz Čačka i još jedan bard pjesništva Dara Sekulić koja živi u Sarajevu. Iz „lokala“ došli su Milanko Borovčanin-Romsok sa Sokoca, Milun-Mišo Lubarda, Božidar Stanar, Slobodan Ristović i voditelj programa sa jednom svojom pjesmom Milenko Jevđević.

U toku i poslije svakog izlaska pred okupljene Rogatičane slijedili su dugotrajni aplauzi. Poseban aplauz dobio je veliki Ljubivoje Ršumović koji je drugim izlaskom zatvorio ovo nezaboravno veče pjesmama o ocu, majci, bratu Milivoju i poemom pod naslovom „Žice oko Gračanice“.

knjize-preob-3

POKLON

Književnoj večeri prisustvovao j umirovljeni proto-jerej stavrofor Milorad Novaković i starješina crkve Svete Trojice u Rogatici jerej Predrag Masal. Po kamenčić iz manastira Svetih Arhanđela, zadužbine srpskog cara Dušana Silnog, koji se nalazi u kanjonu rijeke Prizrenska Bistrica kod Prizrena, poklonio im je pjesnik Novica Sovrlić.

Toplo zahvalivši se na poklonu oba sveštenika rekoše da su presrećni što su ga dobili i on će imati posebno, kultno, mjesto u njihovim domovima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,