Rogatica proslavila krsnu slavu Preobraženje Gospodnje [FOTO]

20.08.2017.

preobrazenje-u-rogatici-1

NA SLAVLJU VIŠE STOTINA GOSTIJU

ROGATICA – Duhovne manifestacije posvećene krsnoj slavi opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjem odvijale su se juče na relaciji hram Svete Trojice, u kojoj je odslužena Sveta liturgija i litija, Spomen-kapela poginulim borcima, zgrada Opštinske uprave, u kojoj je obavljeno lomljenja slavskog kolača, i motela „Park“, u kome je priređen slavski ručak.

preobrazenje-u-rogatici-2

Svetu liturgiju uz sasluženje sveštenika rogatičke i nekih susjednih parohija vodio je umirovljeni protojerej stavrofor Milorad Ljubinac iz Sokoca. U toku liturgije veliki broj prisutnih vjernika primio je sveto pričešće, a simbolično je osvećen ovogodišnji rod grožđa, koga su zatim po zrno-dva uzeli svi prisutni na liturgiji.

Litija koja je zatim održana, uz jedan obilazak oko crkve, nastavila je put ulicom Radomira Neškovića i Srpske sloge do Spomen-kapela i zgrade Opštinske uprave. Pred Spomen-kapelom održan je parastos za 284 poginula borca u posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu a vijenac Opštine položili su načelnik Milorad Jagodić, predsjednik SO-e Đoko Razdoljac i zamjenik načelnika opštine Jelena Karadžić-Pušonja.

preobrazenje-u-rogatici-4

Nakon toga prešlo se u zgradu Opštinske uprave i u sali za sjednice Skupštine obavljeno je lomljenje slavskog kolača. Ovaj svečani čin obavili su starješina crkve Svete Trojice Predrag Masal i načelnik opštine Milorad Jagodić.

preobrazenje-u-rogatici-5

Krsnoj slavi u čast u motelu „Park“ priređen je zatim slavski ručak kome su prisustvovale brojne zvanice. Bilo je tu poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i drugih predstavnika vlasti, privrdnih, političkih, kulturnih i javnih radnika. Na slavu opštine došao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnik opštine Foča Radisav Mašić, odbornici SO-e, nevladinih i drugih organizacija.

preobrazenje-u-rogatici-6

Slavski ručak blagoslovio je umirovljeni protojerej stavrofor Milorad Novaković, a pozdravljajući prisutne goste načelnik opštine Milorad Jagodić uz ostalo rekao je da je počastvovan dolaskom ovolikog broja gostiju i prijatelja opštine koja traži rješenja da ide naprijed u svim oblastima života i rada. Spomenuo je nastavak radova na izgradnji gradskog kupališta za koje treba da se obezbijedi 1,5 miliona maraka. Iako se ne zna kuda će ići trasa auto-puta od Vardišta i Višegrada prema Sarajevu u opštini se vrše pripreme za eventualni prolazak kroz Rogaticu. Radi se i na oživljavanju tekstilne i drvoprerađivačke industrije, traže se rješenja za Novu TPR i tako redom u nadi da će biti napretka i u drugim oblastima života i rada i da ćemo naredno Preobraženje dočekati sa novim i većim rezultatima, rekao je Jagodić.

preobrazenje-u-rogatici-7

Načelnik opštine upoznao je goste da su pristigli brojni telegrami u kojim se čestita slava Opštine. Među njima je i telegram Predsjednika Republike Milorada Dodika, predsjednice Vlade Željke Cvijanović, člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i drugih prijatelja opštine.