RVI Repubike Srpske proslavili krsnu slavu

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 09. avgusta 2017. 058.ba

rvi-slava-u-rogatici-1

ROGATICA – Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske, u kome je preko 30.000 članova, i Udruženje RVI opštine Rogatica iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata sa i više od 150 registrovanih članova danas su u Rogatici zajedno su proslavili krsnu slavu Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Tim povodom delegacija Saveza RVI RS koju su sačinjavali Dragomir Jančić, predsjednik Saveza, Dragan Vrhovac, predsjednik Predsjedninva i predsjednik Skupštine Saveza Milomir Ećimović, koji je ujedno i predsjednik Udruženja RVI opštine Rogatica, položili su vijenac pred Spomen-kapelom u centru grada. Vijenac je položila i delegacija bratskog Sevaza RVI Vojvodine na čelu sa članovima Predsjedništva Vladanom Panićem I Gordanom Miovićem, a zatim je u ovom objektu, koji slikom i riječju čuva uspomene na 287 poginulih boraca ove opštine, poslije prisluženja svijeća zadušnica, održan parastos, koga su služili sveštenici ovdašnje crkve Svete Trojice protojerej-stavrofor Novica Ćebić i đakon Stefan Andrić.

rvi-slava-u-rogatici-2

Ovo je bila prilika da se progovori i o stanju u Savezu RVI Republike Srpske. Dragan Vrhovac kao predsjednik Predsjedništva Saveza reče da su ratni vojni invalidi uglavnom zadovoljni sa nivoom dostignutih prava, ali da se ona ne poštuju do kraja. Male su invalidnine posebno za niže kategorije. RVI su protiv revizije koja se sada provodi i to posebno na štetu nižih kategorija invalida. Problem je i u nepoštivanju prednosti invalida kod ostvarivanja zdravstvene zaštite, posebno u domenu specijalističkih i sličnih pregleda. Na preglede se čeka i po nekoliko mjeseci. Invalidi traže da se banjsko-klimatsko liječenje sa sadašnjih 15 dana poveća na mjesec i da teži RVI mogu ići na liječenje u Srbiju, čije su banje prilagođenije za njihov boravak.

rvi-slava-u-rogatici-3

Slavi RVI Republike Srpske prisustvovao je i načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić koji je rekao da ova lokalna zajednica u granicama mogućnosti pomaže ovdašnje udruženje i da će to I dalje činiti, a predsjednik ovog Udruženja Milomir Ećimović naglasio je da je Savez, u kome on obavlja funkciju predsjendika Skupštine, pokrenuo niz pitanja u cilju poboljšanja statusa RVI-a.

Ono što je zanimljivo, ovoj krsnoj slavi, i pored toga što su pozvani, niko nije bio prisutan iz boračkih organizacija od opštinska u Rogatici do Boračke organizacije Republike Srpska.

rvi-slava-u-rogatici-4

Slavlje je nastavljeno u društvenim prostorijama bivšeg DOO “Eksport-Sjemeć”, gdje je u prisustvu više desetina RVI i gostiju iz susjednih opština obavljeno lomljenje slavskog kolača uz tradicionalni slavski ručak.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: