Stabilan budžet Višegrada primjer za ostale opštine (VIDEO)

14.08.2017.

opstina

VIŠEGRAD – U vremenu kada lokalne zajednice grcaju u dugovima, a likvidnost se obezbjeđuje često skupim kreditima, ima i izuzetaka. Budžet opštine Višegrad je stabilan, a redovno se servisiraju sve obaveze. Ova opština je jedna od najmanje kreditno zaduženih.

Budžet opštine Višegrad za 2017. godinu iznosi 8.300.000 maraka. Međutim, da bi se vratili dugovi nastali u periodu prethodne vlasti, opština se morala zadužiti za 4.000.000 maraka

“Do ovog novog zaduženja krediti na mjesečnom nivou iznosili su 54.000 maraka, a po novom zaduženju 44.000 maraka – deset hiljada manje, godišnje 120.000, čime ostaju sredstva u budžetu da se kanališu u nove infrastrukturne projekte”, reakao je Njegoš Tanasković, načelnik odjeljenja za finansije.

U Višegradu se ulaže u nove infrastrukturne projekte kao što su uređenje saobraćajnica, elektrifikacija, uređenje škola, seoskih puteva. Nova lokalna vlast obustavila je realizaciju projekta Akva park.

Aleksandar Đukanović, načelnik Odjeljenja za urbanizam ističe da su radovi obustavljeni od strane urbanističkog inspektora još prošle godine zato što nisu riješeni imovinski odnosi, niti je bila izdata građevinska dozvola, a nisu bile obračunate i naknade vezane za izgradnju tog objekta.

Međutim, načelnik opštine Višegrad, Mladen Đurević, ističe da Višegrad zaslužuje da se prije riješi gradska deponija i vodovod u Prelovu, izbjegličkom naselju, nego da se gradi Akva park za koji, kako kaže, opština nema novca.

Ulaže se u razvoj turizma, radi na stvaranju boljih uslova za život svih građana, podstiče natalitet, obnavlja škole, i prioritetno nastoji da za što veći broj ljudi obezbijedi radna mjesta.

U Višegradu će u narednom periodu početi sa radom nove tri firme u kojima će posao dobiti 100 radnika.