Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ Rogatica – Neradnici guše proizvodnju

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 23. avgusta 2017. 058.ba

sg-sjemec-1

ROGATICA – Iako još pozitivno posluju i po većini poslovnih parametara ostvaruju planske zadatke, odgovorni u Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ nisu zadovoljni.

Posebno se to odnosi na sječu drvnih sortimenata koja je za sedam mjeseci tekuće godine ostvarena sa 90 posto od plana. To je bio alarm zbog koga je na posljednjoj sjednici Stručnog kolegija, koja je ovih dana održana na Sjemeću, ovo pitanje postavljeno kao osnovni problem i tražena rješenja.

Marko Tomović, v. d. direktora Gazdinstva, reče da je ovo zabrinjavajuće i da se moraju poduzeti mjere koje će stanje popraviti već na devetomjesečnom obračunu. U zimu se ne smije ući sa negativnim procentima svih faza rada od kojih je samo otprema prešla planska predviđenja za 7 procenata.

Osnovni razlog ne izvršenja plana sječe drvnih sortimenata su sjekači. Svakodnevno ih je na bolovanju i drugim odsustvovanjima sa posla veliki broj. Oni što su stvarno bolesni nisu problem, ali problem su oni koji su godinama „bolesni“ i oni koji ne ostvaruju propisanu normu i kroz „tihi bojkot“ značajno utiču na rezultate sječe.

Neshvatljivo je, kazuje Tomović, da pojedini radnici godinama koriste bolovanje, a svakodnevno se susreću na drugim, pa često nimalo lakšim, poslovima. Ili, dok jedan broj onih koji dolaze na posao dnevno odsijeku i po 25 kubnih metara drveta, dotle neki za isto vrijeme rada odsijeku dva ili tri kubika, a kad prime platu drvlja i kamenje na firmu. Ne valjaju im norme, šefovi, ništa.

sg-sjemec-2

Sve je to razlog da su odgovorni u Gazdinstvu u svim fazama rada preuzeli obavezu da učine sve da se stanje što prije promijeni. Biće rezova svagdje gdje škripi, zaključeno je na Sjemeću.

Inače, za 7 mjeseci odsječeno je 39.709 kubnih metara četinara i lišćara. Sa ranijim zalihama otpremljeno je 44.450 kubika. Kod panja i na stovarištima je 3675 kubika, od čega četinara 1308, a ostalo su lišćari namijenjeni za ogrijev, reče rukovodilac Službe za tehničku pripremu i realizaciju u Gazdinstvu Milomir Ećimović.

Finsnsijski gledano Gazdinstvo je za sedam mjeseci ostvarilo ukupan prihod od 4,517.021 maraka. Troškovi poslovanja odnijeli su 4,492.175 maraka, pa je bruto dobit ostala na skromnih 24.846 maraka.

U troškovima poslovanja najveća stavka reče rukovodilac računovodstveno-finansijske službe Vlastimir Lelek, su izdvajanja za ličnu potrošnju radnika – skoro 50 posto. U tome su i oni sa početka ovog priloga. Na evidenciji su i primaju plate i radnici koji „boluju“ i na drugi način neopravdano izostaju sa posla, a primaju plate.

Što se tiče bioloških investicija i njihovo izvršenje nije zadovoljavajuće. Ostvarene su tek sa 33 posto. Od za pošumljavanje po osnovu proste reprodukcije planiranih 12 hektara, pošumljeno je svega 4. Za ostalo nije bilo sadnog materijala i treba da se to odradi tokom jeseni kada će se obaviti okopavanje i čišćenje 12 i njega kultura na 124 hektara, dodao je Ećimović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: