Vatrogasna jedinica dobila opremu

30.08.2017.

vatrogasci-u-cajnicu-1

ČAJNIČE – Vatrogasna jedinica, Vatrogasnog društva “Čajniče” dobila je značajnu opremu koja će poboljšati njihov rad na terenu.

Oprema je vrijedna 6 388 eura, a više detalja nam je dao gospodin Momir Tošić, šef jedinice:
“Već dvije godine naša jedinica i naša opština su uključene u program koji finansira EU. Program se zove “Prekogranična saradnja u oblasti zaštite od požara i vatrogastva”.

Učestvuju opštine iz Crne Gore, a sada je uključeno pet opština iz Republike Srpske, i pet opština iz Federacije BiH. Radilo se na obuci, i predavanjima na temu upoznavanja vatrogasaca sa novom opremom, načinima gašenja šumskih i terenskih požara. Mi smo u dva navrata slali pripadnike naše jedinice na sedmodnevne obuke u Kolašin i Trebinje. Takođe u sklopu toga predviđeno je opremanje tih jedinica. Dobili smo, za nas vrlo značajnu i neophodnu opremu.”

Na naše pitanje o kakvoj opremi se radi, Tošić nam je objasnio:
“Zaštitna, intervencijska odjela koja se mogu koristiti u terenskim i šumskim požarima, njih smo dobili 18 kompleta, bez čizmi. Iako su ova odjela za terensko gašenje mogu se koristiti i za gašenje požara u građevinama. Dobili smo 18 naprtnjača u koje staje 25 litara vode, 27 tzv. mlatalica koje se koriste za gašenje požara na travnatim površinama.”

vatra-u-cajnicu

Gospodina Tošića smo pitali kakva je situacija sa požarima ovog ljeta, ali i uopšte ove godine na teritoriji naše opštine s obzirom na tropske temperature i mnogobrojne požare širom Balkana.

“Gledajući statistiku, zaključak je da se klima mijenja, sa sve više žarkih ljeta. Periodično svaka druga ili treća godina bude vanredna, totalno vanredna. Ipak, i pored toga što je ove godine velika suša, požara je bilo manje od očekivanog. Tome doprinosi dijelom planinski teren, a još više i odgovornost građana, naša saradnja sa policijom i Šumskim gazdinstvom. Uglavnom smo sve spriječili prije nego je poslalo opasno i nezgodno. Ustvari ove godine smo više imali problema tokom proljeća kad su ljudi čistili livade u pašnjake nego tokom samog ljeta. Vegetativni dio godine je za nas prošao sasvim dobro. Ipak zadnjih par dana došlo je do par požara, ali smo ih brzo zaustavili. Prije par dana smo baš u sklope ove “Prekogranične saradnje” interevenisali blizu naše granice u Bukovici, selo Kukavice. U velikom požaru bilo je zahvaćeno oko 10 hektara zemljišta u blizini sela Kukavice. Čim smo primjetili požar reagovali smo i stigli prije kolega iz Pljevalja. Uspjeli smo spasiti neke kuće i štale. Onda su došle kolega i Crne Gore pa smo se zajednički borili protiv požara. Dio vatre se oteo i zahvatio visoku šumu na području Crne Gore. Tri dana smo se borili dok to nismo ugasili. Prvi dan smo to sanirali, a druga dva dana uz saradnju sa radnicima ŠG smo potpuno i ugasili. Bitno je reći da požar nije prešao na teritoriju naše opštine.”