Žetva strnih žita u Rogatici

07.08.2017.

zetva-psenice-na-borikama-1

OZIME KULTURE DOBRE, JARE U KRIZI

ROGATICA – U jesenjoj i proljećnoj sjetvi u opštini Rogatica ozimim i jarim strnim žitima zasijano je 179 hektara zemljišta. Pšenicom je zasijano 48 hektara, jarim ječmom 35, zobi 73, tritikalom 10, raži 3 i heljdom 10 hektara.

zetva-psenice-na-borikama-2

Pošto se radi o izrazito brdsko-planinskom kraju, žetva ozimih usjeva je u toku, a jarih će početi za nekoliko dana, reče referent za poljoprivredu u Opštinskoj upravi Momir Obradović. Prema prvim ovršenim parcelama ozima žita su solidno rodila i prinos se kreće od 400 do 500 kilograma po dunumu. Ali, da ima i boljih parcela pokazuje primjer parcele „Agromonta“ u Arnautrovićima na Borikama, gdje je sijana sorta „Simonida“ i dala rod od 550 kilograma po dunumu. Sa ove parcele od 6 hektara zemljišta ovršeno je preko 33 tone pšenice kao dukat žutog hljebnog žita, reče diplomirani inženejr poljoprivrede Novak Motika, vlasnik „Agromonta“ i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Solanum-produkt“.

Prinos bi, dodaje Motika, bio i nešto veći da nije bilo dugotrajne proljećne vlage, ali i dovljih svinja koje su, i pored raspoložive zaštite, ipak nanijele dosta štete u nekim dijelovima ove parcele.

zetva-psenice-na-borikama-3

Ono što je značajno, sav rod sa parcele u Arnautovićima već je kod kupca „Poljoproma“ u Istočnom Sarajevu.

Što se tiče jarih žita, zbog ekstremne suše koja je vladala tokom jula i sada na početku avgusta, njihov rod će znatno podbaciti. Procjene govore da je rod već umanjen za najmanje 30 posto od prosječnog. Ne bi, tvrdi Momir Obradović, mnogo pomogla i eventualno skoro padanje kiše, jer je klas već ostao kratak a žita došla na žetvu.