Izgrađen put desnom obalom Tare

15.09.2017.

put-tarom-1-650x366

FOČA – Poslije decenije čekanja, konačno je završena izgradnja makadamskog puta na desnoj obali Tare, na području opštine Foča što će olakšati kretanje ljubiteljima raftinga i ostalim turistima, koji su do sada za spust čamcima ovom rijekom morali da prelaze međudržavnu granicu sa Crnom Gorom. Uređenjem putne komunikacije riješeni su brojni problemi koji su otežavali normalno kretanje turistima i njihovim domaćinima, a stvoreni uslovi za bolji razvoj turizma i poljoprivrede na ovom području.

Trasa dugačka 18 kilometara, od Huma prema Brštanovici uz samu granicu sa Crnom Gorom, probijena je mehanizacijom Oružanih snaga BiH, koju je na osnovu sporazuma ustupilo Ministarstvo odbrane BiH. Uz mehanizaciju, sa svojim resursima uz ovaj projekat vrijedan 1,2 miliona maraka, stala je opština Foča i domaći rafteri.

Upravo će najveću prednost i boljitak od novog puta imati rafteri , koji su još 2007. godine inicirali njegovo proširenje i uređenje.

-Mi smo prezadovoljni jer nam put sada konačno omogućava da samostalno idemo našom teritorijom bez ikakvih ometanja i zadržavanja. Ovaj put će omogućiti i adekvatnu kontrolu saobraćaja na vodi što je bio nedostatak ranije, tako da ćemo u budućnosti moći da pružimo i veći stepen bezbjednost svih učesnika na raftingu-rekao je Miroslav Davidović, predsjednik fočanskog Udruženja raftera.

Novoizgrađeni put uz Taru pravi je primjer partnerskog odnosa resornih ministarstava, lokalne zajednice i domaćih privrednika.

Opština Foča iz budžeta je za ovaj projekat izdvojila 400 000 maraka, angažman inženjerijske jedinice Oružanih snaga koštao je oko pola miliona, dok su rafteri učestvovali sa 60 000 maraka obezbijedivši smještaj i ishranu radnika.

-Tako da smo svi zajednički uradili ovaj veliki poduhvat i time, ne samo omogućili rafterima da bezbjedno dođu na našu obalu, već smo otvorili ovo područje, i time omogućili da se ovaj kraj poljoprivredno, turistički i u svakom drugom pogledu razvija. Prvi put je na ove prostore stigao put, prvi put su ljudi u mogućnosti da automobilima silaze u grad, da približimo selu gradu, a grad selu, a osim toga i vrijednost nekretnina na ovom području sada je višestruko povećana-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Mještanin ovdašnjeg sela Koljeno, Gligor Topalović, u svojoj sedamdeset sedmoj godini dočekao je da mu pored kuće prolazi put. Do Foče je ranije morao da pješači satima šumskim putevima, što je u zimskim uslovima bilo neizvodljivo. Jedan je od rijetkih mještana koji nije tražio nikakvu nadoknadu za prolazak puta kroz imovinu.

-Daleko mi je bliže i lakše sada. Drago mi je da sam konačno i ovo dočekao, sve se pričalo o tome, nismo ni vjerovali, ali evo završeno je. Ja nisam nikada ni pomislio da tražim nadoknadu za prolazak dijela puta kroz moju livadu, kakva nadoknada za nešto što vraća život ovdje. Valjda dočekam da se i asfaltira ovaj put-zadovoljan je Topalović.

U narednoj godini, osim što će put da održava, opština Foča planira da uredi rafting djelatnost na ovom prostoru.

-Sav prihod koji uberemo na ovom putu, na kojem će se naplaćivati putarina, biće usmjerena na održavanje i dalje uređenje puta, jer nam je cilj da u konačnici on bude i asfaltiran-rekao je Mašić.