Kroz sela rogatičke opštine – Brankovljani „liječe“ vodovod

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 20. septembra 2017. 058.ba

vodovodne-cijevi-prema-brankovicima-1

ROGATICA – Kada je 1986. godine priveden kraju projekat izgradnje vodovoda Rađevići – Zečica vodu na platou Borika dobilo preko 360 domaćinstava. Po veličini i značaju ovaj objekat još je ne ponovljiv ne samo u Rogatici nego i znatno šire, a samo u Brankovićima i okolnim selima vodu je dobilo preko 80 domaćinstava.

Omogućeno je to izgradnjom bazena na brdu Rujnik koje dominira ovim djelom Mjesne zajednice Borike. U njega je voda dolazila iz sabirnog rezervoara na Zečici udaljenog preko 6 kilometara.

Mnogi u taj poduhvat, i sad se priča po Brankovićima i okolnim selima, kazuje predsjednik Mjesne zajednice Borike, inače Brankovljanin, Darko Nedić, nisu vjerovali. Demantovani su vodom koja je dolazila u pet seoskih bazena u kojim je svako domaćinstvo od Pedlja kod Borika do Beća i Milkovića podno velikog Tmora imalo svoju komoru. I tako evo preko 30 godina.

Ali, vrijeme je učinilo svoje. Zbog sumnjivog kvaliteta i dotrajalosti položenih vodovodnih cijevi posljednjih godina one su često pucale i na potezu Zečica – Rujnik dolazilo do kvarova i nestanka vode u domaćinstvima. To je tražilo ozbiljniji zahvat uz dosta novčanih sredstava i radne snage. Ipak, pošlo se u akciju saniranja vodovoda.

vodovodne-cijevi-prema-brankovicima-2

Dio novčanih sredstava za kupovinu vodovodnih cijevi i spojnica uz razumijevanje načelnika opštine Milorada Jagodića dobili smo iz budžeta opštine, a pomoć nam je došla i od Šumskog gazdinstva „Sjemeć“, koje je dalo mašinu za iskop kanala, i privatnog preduzeća „Rađen“, koje je svojim vozilima prevezlo cijevi. Stručnu pomoć pružio nam je Rogatičanin koji živi u Višegradu, inženjer Milorad Kanostrevac, kazuje Nedić.

Rekonstrukcija je obavljena ovih dana i na trasi od Zečice do Rujnika na tri najugroženija dijela u ukupnoj dužini od 600 metara položene su nove vodovodne cijevi od 16 umjesto dosadašnjih 10 bara uz nove spojnice. Rezultat se očekuje u povećanoj količini vode i kontinuiranom snadbijevanju.

U tom uvjerenju organizovana je i mala svečanost. Pozvani su predstavnici donatora i oni koji su fizički najviše radili. Bilo je ića i pića, a načelnik opštine Milorad Jagodić uz čestitke na obavljanom poslu i zahvalnost na pozivu obećao je nova ulaganja i radove na Boričkom vodovodu kojim bi se trabala da poveća izdašnost rezervoara na Zečici posebno u sušnim ljetnim danima.

Riječ je o projektu kaptiranja izvora „Džomba“ koji se nalazi u polju ispod kuća Mališića u selu Sjeversko. U njemu bi se uradila pumpna stanica i potisni cjevovod dužine 1420 metara uz dodatne radove na samom rezervoaru na Zečici. Projekat za ove radove već postoji i uradilo ga je 2012. DOO „Gradeks“ iz Pala. Projektna vrijednost ovih radova bila je oko 100.000 maraka, a voda bi se uz pomoć motora na struju „bacala“ na Zečicu, a odatle u seoske bazene do potrošača.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: