Mala Gospojina 21. septembra u Čajniču

16. septembra 2017. 058.ba

hram-u-cajnicu

ČAJNIČE – Dobro došli u prelijepo Čajniče,u kome se o Maloj Gospojini, 21. septembra, 2017. ljeta Gospodnjega, okuplja narod sa svih strana, a gdje se nalazi jedna od najvećih svetinja u srpskom narodu Čudotvorna ikona Čajnička Krasnica.

I ove godine svečano se proslavlja Mala Gospojina, a istorijske činjenice, dokumenti i bogoslužbene knjige potvrđuju da se Presveta Bogorodica sedam vjekova molitveno proslavlja u Čajniču, jer zaista je ovaj praznik vijekovima najposjećeniji u Čajniču.

Posebno se sa radošću ovaj praznik dočekuje s kraja 16. vijeka, od 1594. godine, kada je u Čajniče donešena čudotvorna ikona Majke Božije Čajnička Krasnica.

Iz novije istorije, mnogi još uvijek pamte, osvećenje obnovljenog novog hrama na Malu Gospojinu 21. septembra 1959. godine. Tada se u malo Čajniče sabrao narod sa svih strana, a osvećenje obnovljenog hrama obavio je Njegova Svetost Patrijarh Srpski German.

To je u tom dobu bila jedna od najvećih duhovnih manifestacija i sabranja srpskog pravoslavnog roda.

U okviru proslave Male Gospojine odvijaće se niz manifestacija koji će uveličati proslavu ovoga dana koji se vijekovima obilježava u Čajniču, po čemu je Čajniče poznato po svim zemljama u kojoj žive pravoslavni srbi i drugi koji poštuju Čudotvorne moći ikone Majke Božije – Čajničke Krasnice, zaštitnice grada i njegovih građana.

Proslava male Gospojine započeće Svetom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču,sa početkom u 09,00 časova.
U zabavnom dijelu obilježavanja Male Gospojine sve goste će zabaviti popularni Goci bend, 20 i 21 septembra, na platou isored Doma kulture u Čajniču.

Crkvena opština Čajniče i opština Čajniče, pozivaju sve vjernike i hodočasnike da dođu da se pomole pred Čudotvornom Čajničkom Krasnicom i da se provesele u samom gradu i ugostiteljskim objektima gdje će biti bogat i raznovrstan sadržaj.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: