MHE „Ustiprača“ – Prolazna ocjena za novu dozvolu

29.09.2017.

img_6023

ROGATICA – Po zahtjevu društva sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju, distribuciju i prodaju električne energije „Hidroinvest“ sa sjedištem u Rogatici, u organizaciji Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, danas je u Rogatici je održana javna rasprava o Nacrtu dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije u Maloj hidroelektrani (MHE) „Ustiprača“.

Tokom rasprave, kojoj su pored predstavnika Regulatorne komisije Željko Kovač i Mirko Vuletić, podnosioca zahteva za dozvolu Vladan Andrić, prisustvovali predstavnici Opštinske uprave na čelu sa Delivojem Đerićem, načelnikom Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, i Skupštine opštine Rogatica, rečeno je da je privremena upotrebna dozvola na dvije godine rada za ovaj elektroenergetski objekat izdata 24. jula 2015. i da je za te dvije godine rada, i pored loših hidroloških prilika, proizvela oko 60 gigavat časova električne energije uz izvršenje svih zakonskih i podzakonskih obveza.

img_6022

Na tim osnovama zasnovan je, rekao je Željko Kovač, iz Regulatorne komisije u Trebinju, i nacrt nove dozvole za rad koja bi trebala da glasi na 10 narednih godina u okviru koncesije od 30 godina.

Inače, MHE „Ustiprača“ je snage 6,8 megvata. Njeno pregradno mjesto (brana) je kod bivše „Desete stražare“na području opštine Rogatica. Odatle voda Prače ide zatvorenim betonskim kanalom dužine 3560 metara trasom bivše uskotračne pruge do mašinske zgrade koja se nalazi 350 metara uzvodno od ušća Prače u jezero ukroćene Drine na Ustiprači.