Novi granični prelaz u Vardištu do sredine naredne godine

15.09.2017.

21640278_1815015255178473_1999442134_o-720x540

VIŠEGRAD – Izgradnja modernog graničnog prelaza Vardište, kod Višegrada, između Republike Srpske i Srbije, trebalo bi da bude završena do sredine naredne godine, potvrđeno je danas na sastanku koji je održan u kabinetu načelnika opštine.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Miro Džakula rekao je Srni da su danas definisani rokovi da bi u što skorije vrijeme počela izgradnja graničnog prelaza.

„Uprava je preko institucija BiH obezbijedila oko dva miliona KM za izgradnju graničnog prelaza. Policija i carina sada ne mogu dostići onaj nivo usluge koji je potreban, a nadamo se da ćemo kroz izgradnju uspjeti da podignemo protok putnika i kvalitet usluga na viši nivo, te omogućiti što kvalitetnije korištenje resursa“, istakao je Džakula.

On je napomenuo da je planirano da granični prelaz bude završen najdalje do 30. maja naredne godine, što bi bio optimalan rok da u sljedećoj turističkoj sezoni putnici budu zadovoljni.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da su sastanku, osim direktora UIO BiH, prisustvovali pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Dragan Jeftić, predstavnici preduzeća „Putevi Republike Srpske“ i zaposleni u Odjeljenju za urbanizam opštine Višegrad.

„Sastanak je održan na našu inicijativu da bi dogovorili rokove za ono što treba da se završi u narednom periodu. Višegradu je neophodno da dobije nov granični prelaz jer se stvaraju duge kolone na prelazu. Dešavalo se da pojedini gosti sa Zlatibora odustanu od namjere da posjete Višegrad jer sporo ide pregled dokumenata“, naglasio je Đurević i dodao da bi do sredine naredne godine granični prelaz trebalo da bude otvoren.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Dragan Jeftić naveo je da je granični prelaz Vardište u veoma lošem stanju, te da su sredstva za izgradnju novog prelaza obezbijeđena.

„Ministarstvo za prostorno uređenje kao nadležno ministarstvo za izdavanje građevinske dozvole preduzima sve da bi ubrzala proceduru za dobijanje dokumentacije za igradnju“, poručio je Jeftić.