Održana treća Borička transferzala

17.09.2017.

boricka-transfezala-1

ROGATICA – U organizaciji Planinarskog društva „Sjemeć“, koje je obnovilo rad 1999. godine, juče, subota, 16. septembra, održana je treća, tradicionalna, Borička transferzala. Okupila je preko 40 planinara iz planinarskih društava „Majevuca“ iz Bijeljine, ACER Vlasernica, „Visočnik“ Han-Pijesak, „Glasinac“ Sokolac, „Stolac“ Višegrad, „Javorima“ Pale i domaćina planinarskog društva „Sjemeć“ iz Rogatice.

Kako reče Miroslav Ćajić, predsjednik rogatičkih planinara, Borička transferzala ustabovljena je prije posljednjeg rata u znak sjećanja na Branka-Bracu Karišika, poznatog planinara iz Goražda, koji je bio porijeklom iz Gučeva kod Rogatice, a stradao na stazama Maglića. Staza je bila duga 43 kilometra i polazila je sa Lijeske kod Borika i preko Borika, obronaka Bokšanice i sela Podzid silazila na poznati Andrićev most na Žepi.

boricka-transfezala-3

Pošto je zbog ratnih dešavanja staza kud je transferzala prolazila dobrim dijelom još pod minama, ona je dobila novu maršrutu koju sačinava tri cjeline i ide od Spomen-obilježja u Starom Brodu preko boričkog platoa, Crkvina, dijelova MZ Brkovići i završava u selu Ziličina kod Rogatice. Jedna od tih cjelina pređena je i ovoga puta. Start i cilj su bile Crkvine, kod novoizgrađene crkve Svetog Jovana Krstitelja.

Planinari, kojim je put blagoslovio paroh borički Njegoslav Jelisić, imali su obavezu da prepješače 15 kilometara idući maršrutom Vidova Gora – selo Puhale i Karaula u MZ Berkovići – Banovine – selo Sjeversko, gdje su posjetili spomenik Kralju Petri I oslovodiocu, koji je uz sličan u Mrkonjić Gradu podignut i osvećen 9.avgusta 1925. godine. Kod Spomenika u Sjeversku planinare su dočekali žitelji ovog sela sa čašicom pića i pričom o spomeniku i otkud on baš tu. „Zaradili“ su ga 22 solunska dobrovljica iz ovog i okolnih sela Godomilje i Babljak.

Nakon kraćeg odmora i slikanja kod Kraljevog spomenika planinari su nastavili pješačenje prema Crkvinama posjetivši usput izvor mitskog vrela Udaša sa kao led hladnom vodom koja ima ljekovita svojstva i koju posjetiocu daruju sitnim novčanicama.

boricka-transfezala-2

Među planinarima ove godine najstariji je bio Miro Jeremić (68) iz Višegrada, a najmlađa Iva Brkić (8) iz Rogatce. Pješačio je i poznatiu aforističar iz Bijeljine Zoran Todorvić-Zort, ali i doajeni rogatičkog planinarstva braća Zdenko i Boro Brusin, Luka Glibo, Jadranko Vukašinović, Miodrag Rajak i drugi.

Za svi učesnike transferzale na Crkvinama je priređen ručak u kome je dominirao borički krompir i kajmak, a dobili su i po zahvalnicu organizatora ove manifestacije za koju su rekli da je u potpunsoti uspjela i da će obavezno doći i naredne godine, jer je jedna od najboljih u Republici Srpskoj pa i cijeloj BiH.