SO-e Rogatica – Novo zaduženje opštine

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 01. septembra 2017. 058.ba

so-rogatica-1

ROGATICA – Odbornici SO-e Rogatica na danas održanoj redovnoj sjednici donijeli su odluku o novom dugoročnom zaduženju opštine, ali ovoga puta putem emisije obveznica na domaćem tržištu kapitala.

Prema usvojenoj odluci data je saglasnost da se opština Rogatica zaduži emisijom obveznica od 900.000 maraka za izgradnju bazena za kupanje koja je započeta prošle godine a da unaprijed nisu obezbijeđena potrebna finansijska sredstva.

Kamatna stopa za ovo zaduženje iznosi do 4,5 posto i rok otplate 10 uz grejs period od 4 godine.

Načelnik opštine Milorad Jagodić ovlašćen je da Ministarstvu za finansije u Vladi Srpske podnese zahtjev za dobijanje odobrenja za ovo zaduženje. Očekuje se da tu neće biti problema jer bi budžet opštine sa ovim zaduženjem bio opterećen sa svega 4,28 od mogućih 18 posto na godišnjem nivou od ostvarenih prihoda iz prethodne godine, rekao je obrazlagajući odluku predsjednik Skupštine opštine Đoko Razdoljac.

Uz ovu odluku odbornici su donijeli i odluku o obliku i sadržaju odborničke legitimacije i o pristupanju izradi Strateškog plana razvoja opštine za period 2018-2028. godina i formiranju stručnog tima za njegovu izradu na čijem čelu kao predsjednik je načelnik opštine sa svim njegovim saradnicima u Opštinskoj upravi, jedan dio odbrnika i stručnjaka za izradu projekata.

so-rogatica-2

Tu je i odluka o usvajanju rebalansa budžeta opštine za tekuću godinu koji je zaustavljen na 6,5 miliona maraka ili za 7,08 posto više u odnosu na prvobitni plan.

Usvojena je i odluka o izvršenju rebalansa u kome tekući rashodi iznose 5,239.805 maraka, izdaci za nefinansijsku imovinu, a to će reći, kapitalne investicije, 799.971 maraka i tako do 15.000 maraka budžetske rezerve.

Odbornici su prihvatili i Izvještaj o izvršenju budžeta za period januar – juni tekuće godine prema kome su prihodi ostvareni sa 3,323.432 maraka ili 54,75 posto od plana. Rashodi su ostvareni sa 3,262.449 maraka, pa suficit budžeta iznosi 60.983 maraka, što je kvalitetan pomak u odnosu na isti period prošle godine kada je bio iskazan deficit od 296.233 maraka.

U okviru tačke izbor i imenovanja umjesto dosadašnjih vršilaca dužnosti, poslije provedene zakonske procedure, imenovani su stalni direktori nekih javnih ustanova čiji je osnivač opština, pa je za direktora Centra za socijalni rad imenovana Marina Ćosović, Centra za kulturu Slaviša Bojović, Dječijeg vrtića „Bambi“ Nataša Duvnjak i Doma zdravlja dr Siniša Milješić.

Imenovano je i po tri člana upravnih odbora Centra za socijalni rad, Turističkje organizacije opštine, Centra za kulturu, Dječijeg vrtića „Bambi“ i Doma zdravlja, a zbog formalno pravnih razloga i utvrđivanja da je jedan odbornik pri izboru zamjenika načelnika opštine bio u sukobu interesa, na kratko je razriješena ove dužnosti i ponovo većinom glasova prisutnih odbornika imenovana Jelena Karadžić-Pušonja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: