Uz početak školske godine u Rogatici

01.09.2017.

osnovna-skola-u-rogatici-1

OSNOVACA MANJE JEDNO ODJELJENJE, A SREDNJOŠKOLCI U TOPLIJIM UČIONICAMA

ROGATICA – Školsko zvono oglasilo se i u Osnovnoj školi “Sveti Sava” i Srednjoškolskom centru “27. januar” u Rogatici.

Osnovna škola u novu školsku godinu ulazi sa 845 učenika raspoređenih u 39 odjeljenja od čega su 7 isturena, seoska odjeljenja.

U prvi razred upisano je ukupno 85 učenika od kojih je 78 došlo u centralnu školu u Rogatici, koji su raspoređeni u tri odjeljenja. Ostalih sedam prvačića dobila su područna odjeljenja Borike i Brankovići po dva i Žepa tri učenika, reče direktorka Škole Snežana Pjevčević.

osnovna-skola-u-rogatici-2

Za razliku od prošle školske godine, promjene su utoliko što je u cntralnoj školi u Rogatici smanjen broj učenika za jedno odjeljenje prvih razreda i od prošlogodišnjih četiri sada su tri, u Borikama zbog smanjenja broja učenika umjesto dvije radiće jedna učiteljica-učitelj u nižim razredima, a u Žepi umjesto prošlogodišnje jedne, radi porasta broja učenika, radiće dvije učiteljice-učitelja.

U Borikama, kao devetorazrednoj školi, naglasila je ona, promjena je i u tome što će se po prvi put u istoriji ove škole, nastava od šestog do devetog razreda provoditi kombinovano, pa će u jednom odjeljenju u klupama biti učenici 6 i 7, a u drugom 8 i 9 razreda.

Područno odjeljenje u Stjenicama ove godine nije imalo ni jednog upisanog prvačića i ostaće na skromnih 8 učenika od drugog do petog razreda.

osnovna-skola-u-rogatici-3

Na tradicionalnoj svečanosti uz doček prvačića u ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi priređen je prigodan program kroz koga su “stari” učenici “novim” poželjeli srećan početak školovanja. U ime Škole učinile su to direktorka Snežana Pjevčević i pedagog Dijana Gojković, a u ime načelnika opštine Milorada Jagodića, načelnica Odjeljenja za opštu upravu Andrijana Nešković, koja je na simboločan način, preko prvačića Marije Bekić, uručila udžbenike za svih 85 prvačića kao poklon Ministarstva za prosvjewtu i kulturu u Vladi Republike Srpske. Nastavu u Srednjoškolskom centru ove školske godine pohađaće 313 učenika. To je za 14 manje nego što ih je bilo prošle školske godine. Došla su 74 učenika prvih razreda koji su upisani u dva odjeljenja gimnazije opšteg smjera, jedno odjeljenje ekonomskih i jedno bankarskih tehničara, rekla je direktorka Centra Žaklina Lelek.

U odnosu na prošlu školsku godinu, dodale je ona, đake su dočekale toplije učionice,jer je urađena nova vanjska stolarija na najvećem dijelu objekta u kome se odvija kabinetska nastava. Izmijenjena je zahvaljujući pomoći budžeta Opštinske uprave iz koga je u novu stolariju izdvojeno 100.000 maraka.

Tekst i foto: Sreten Mitrović