Vikimedija u Rogatici – Pećine i stećci otišli u svijet

11.09.2017.

wikipedia-u-rogatici-1

ROGATICA – U organizaciji Vikimedijalne zajednice Republike Srpske, juče je u Rogatici u okviru projekta „Tragom duše 2017“ održana međunarodna uređivačka radionica na temu „Prirodna i nepokretna kulturno-istorijska dobra u opštini Rogatica.

Cilj radionice, rekla je Bojana Podgorica, koordinator projekta koji se po treću put organizuje u Republici Srpskoj, da se po ugledu na međunarodne projekte „Viki voli selo“ i „Viki voli spomenike“ sagleda i domaćoj i svjetskoj javnosti kroz fotografije i kreiranje članaka prezentuju prirodna i nepokretna kulturno-istorijska dobra u ovoj lokalnoj zajednici kao dijela Republike Srpske.

wikipedia-u-rogatici-2

U pitanju je, naglasila je ona, foto konkurs u kome su u centru pažnje spomenici i prirodne znamenitosti zaštićene od svjetskih institucija poput UNESK-a i domaćih državnih i republičkih kao što je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ili Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske kao i spomenici i prirodna dobra koje su lokalne zajednice zaštitile svojim odlukama.

wikipedia-u-rogatici-3

Radionici u Rogatici, dodala je Podgorica, predhodila je foto-tura u okviru koje je ovoga puta grupa mladih, i po neki stariji, ljubitelja fotografije fotografisala jedan broj prirodnih i kulturno-istorijskih znamenitosti ovog kraja. Riječ je o dvije poznate pećine u dolini rijeke Prača nedaleko od Rogatice. Radi se o pećini Govještica za koju su speleolozi iz Italije prošle godine utvrdili da je sa svojih do sada pređenih 9682 metra najduža u Republici Srpskoj i BiH. Uz nju fotografisana je i pećina Banja Stijena čija dužina je oko 1200 metara, a i jedna i druga obiluju prekrasnim pećinskim blagom. U Banja Stijeni je čuveno pećinsko mlijeko, a u Govještici ljudski skeleti za koje je utvrđeno da potiču iz kraja 12. i 13. vijeka nove ere. Tu su i ostaci pećinskih medvjeda, kolonije slijepih miševa i dosta drugog životinjskog svijeta.

wikipedia-u-rogatici-4

U pripremi radionice fotografisan je i lokalitet Borak kod sela Burati nedaleko od Han-Stjenica na kome je nekropola sa preko 220 stećaka koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH sa prijedlogom da uđu i u krug zaštićenih UNESK-ovih spomenika kulture.

Sve snimljeno kao prirodna kulturna dobra predstavljeno je juče na uređivačkoj radionici i poslato u svijet na srpskom, makedonskom, arapskom i ukrajinskom jeziku uz partnere Vikimedijine zajednice korisničkih grupa iz koji su nam bili „domaćini“ u Makedonije, Maroka i Ukrajine i lokalnih partnera Opštinske turističke organizacije Rogatica, Opštine Rogatica, ŠG „Sjemeć“ i Portala Srbi u BiH.

wikipedia-u-rogatici-5

Svima veliko hvala na podršci u realizaciji ovog poduhvata. Posebno hvala velikim zaljubljenicima prirode u Rogatici, braći Brusin – Zdenku i Boru, koji su nam bili „domaćini“ u pećinama Govještica i Banja Stijena, rekla je Bojana Podgorica.