ANDRIĆEV INSTITUT: 21. oktobra u 19 časova svečano otvaranje izložbe Vladimira Dunjića

12.10.2017.

portret

ANDRIĆGRAD – U okviru ovogodišnjeg izložbenog programa Galerija Andrićevog instituta „Petar Lubarda“ obogatiće likovnu scenu Višegrada i regiona izložbom srpskog umjetnika Vladimira Dunjića.

Svečano otvaranje izložbe, čiju postavku čine slike i objekti nastali u periodu 2013 – 2017. godine, akademskog slikara Vladimira Dunjića biće priređeno 21. oktobra u 19 časova.

Dunjić, koga svrstavaju u slikare savremene srpske figuracije, poznat je po perfekcionizmu i iscrpnosti kojom slika svaki detalj. Tehnikom slikanja akrilikom na platnu, drvetu i hartiji prikazuje lica ljudi u velikom formatu, ali naslikana ne kao portret, već kao apstraktne slike – ikone koje stvaraju osjećaj božanske prisutnosti. Pored motiva ljudskog lica Dunjić slika ptice, leptire, lastavice, mačke, nalazeći inspiraciju u bogatstvu i raznovrsnosti svakodnevnog čovekovog okruženja.

Vladimir Dunjić rođen je u Čačku, 1957. godine. Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Mladena Srbinovića, 1981. U godinama svog umjetničkog djelovanja priredio je oko tridesetak samostalnih i učestvovao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a od 1982. godine. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički opus, među kojima se izdvaja nagrada za likovnu umjetnost „Momo Kapor“ koja mu je dodjeljena „za trodecenijski rad kojim se potvrdio kao autentični umjetnik u savremenom srpskom slikarstvu“.

Izložba Vladimira Dunjića u Galeriji Andrićevog instituta biće otvorena do sredine novembra mjeseca.