Kusturica: Vrata Andrićevog instituta otvorena za saradnju

08.10.2017.

kusturica-institu-2

ANDRIĆGRAD – Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica pozvao je danas profesore i nastavnike istorije, srpskog jezika i književnosti, te umjetničkih predmeta iz osnovnih i srednjih škola iz istočnog dijela Republike Srpske na saradnju s ciljem poboljšanja kulturne ponude u ovom dijelu Republike Srpske, ali i u Srpskoj uopšte.

Kusturica je na druženju sa prosvjetnim radnicima, koje je organizovao u Andrićgradu, rekao da Institut predstavlja kuću pod čijim se krovom dešavaju brojne kulturne manifestacije, te da je nastao eruptivno iz jednog razgovora sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da se obnovi kraj koji je ovjekovječen u djelima srpskog nobelovca Ive Andrića.

Kao primjer on je naveo da je 2014. godine u Andrićgradu obilježeno 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i najavio da će iduće godine biti obilježeno 100 godina od završetka tog rata iz kojeg su Srbi izašli kao pobjednici.

“Andrićev institut nije nikakva zatvorena institucija, nije smišljen kao elitni prostor”, istakao je Kusturica i dodao da je to prostor u kojem su svi oni koji se direktno ili indirektno bave umjetnošću dobrodošli.

Navodeći da se u Andrićgradu, odnosno Andrićevom institutu održava više događaja nego u čitavoj Republici Srpskoj, Kusturica je rekao da su se u taj “kovitlac uključili ljudi i Beograda, svi koji štite srpski jezik, kulturu, a sve to pod okriljem Andrića”.

kusturica-institu-1

Prema njegovim riječima, podjele u Višegradu koje je izazvalo podizanje spomenika Mehmed-paši Sokoloviću u Andrićgradu, zahvaljujući kome su sačuvani Mileševa i Pećka patrijaršija, oslikane su u Andićevoj priči o provincijama i njihovim ostrašćenostima.

“A mi ne želimo da budemo provincija”, naglasio je Kusturica i rekao da nijedna politička partija ne može da optužuje nekoga za spomenik.

On je pozvao prisutne prosvjetne radnike da svojim djelovanjem pomognu očuvanju srpske kulture i istorije.

Kusturica je dodao da Andrićev institut svojim djelovanjem nastoji da formira javno mnjenje kroz medije upoznajući ljude da su Srbi civilizovan narod sa svojim jezikom i svojim pismom ćirilicom.

“Važno da razbijemo ideju da je ovaj mermer, koji je ovdje postavljen zato što je Andrić u Mostu na Žepi izrazio ideju da se autor i njegov kamen spoje kada autor osjeti toplinu tog kamena, tu da ga se neko plaši”, poručio je Kusturica.

Za druženje sa prosvjetnim radnicima iz osnovnih i srednjih škola iz istočnog dijela Republike Srpske Kusturica je rekao da je mali praznik koji putem saradnje na konkretnim projektima treba da se pretvori u saradnju u cilju očuvanja prošlosti i stvaranja budućnosti.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Istočnog Sarajeva Danijela Mrda rekla je novinarima da su blaga koja se kriju ispod krova Andrićevog instituta od velikog značaja za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i univerziteta u Republici Srpskoj.

“Smatram da je ponuđena saradnja od izuzetnog značaja za nastavnike srpskog jezika, istorije i likovne umjetnosti i da otvara mogućnosti za unapređenje znanja učenika, ali i nastavnika, koji će ga dalje prenositi”, dodala je Mrda.

Za profesora srpskog jezika u Srednjoj školi “Ivo Andrić” u Višegradu Dijanu Inđić-Milošević ovo je bila prilika da se prosvjetni radnici podsjete da je Andrićev institut otvorena institucija za sve.

Druženju sa Kusturicom u Andrićgradu prisustvovalo je 60 prosvjetnih radnika iz opština istočnog dijela Republike Srpske.