Na marginama 53. poljoprivredne izložbe – Porodica Džida apsolutni pobjednik

14.10.2017.

dzida-stand

ROGATICA – Da je proglašavano, a nije, najuspješnije domaćinstvo učesnik 53. regionalne poljoprivredne izložbe u Rogatici koja je prošlog vikenda održana na izložbenom prostoru Lužnica, ubijedljivo na prvom mjestu našlo bi se porodično gazdinstvo Dragana Džide sa Borika.

S razlogom jer su on, njegovi sinovi Duško i Željko i supruga Stanka ponijeli čak 5 nagrada, od čega dvije prve, dvije druge i jednu treću, u ukupnoj vrijednosti od 980 maraka.

Duško i Željko osvojili su prvu nagradu u visini od po 200 maraka za izložene eksponate sjemenskog i krompira za jelo. Na Draganovo ime otišle su dvije druge nagrade od po 200, odnosno 300 maraka za izloženo junicu simentalske rase preko 12 mjeseci i kolekciju ovaca oplemenjene pramenke, dok je Stanka bila u grupi najzapaženijih izlagača proizvoda domaće kuhinje i prerađevina uz nagradu od 80 maraka.

Ovo je učinak Džida na izložbi. Njihovo domaćinstvo uspješno je i na drugim poljima u oblasti poljoprivrede. U redu je zapaženih stočara i proizvođača mlijeka, povrtlara i posebno ratara.

Samo u ovoj godini, reče Dragan, mljekari „Pađeni“ predali smo oko 15.000 litara mlijeka, u proljećnoj sjetivi sijali smo 8 hektara zobi i 24,5 hektara krompira, od čega 10,5 sjemenskog i 14 hektara krompira za jelo.

I pored loše godine od sjetve do žetve, dodaje on, sa prinosom smo zadovoljni. Zob je u prosjeku donijela oko dvije tone, sjemenski krompir 16, a krompir za jelo 18 tona po hektaru.

Tu je i prosječnih 5 tona po hektaru sa 8 hektara koliko je ova porodica u jesenjoj sjetvi sijala ozime pšenice.

Nisu to očekivani prinosi. Ali, seljaku su donijeli i neke prednosti. Zbog umanjenih prinosa smanjili su trud i troškove, a na tržištu povećali cijene, pa je seljak tu negdje, dodao je ovaj vrijedni poljoprivrednik sa brojnim različitim priznanjima iz oblasti poljprivrede, čije je domaćinstvo kao dopunsku djelatnost registrovalo i firmu „Agroplod“ preko koje uglavnom plasira sjemenski i krompir za jelo.

Sve u svemu, naša porodica je zadovoljna ovom godinom i sada uveliko pripremamo zemljište za ozimu sjetvu, koju ćemo, s Božijom pomoći i uz pogodne vremenske prilike planiramo sjetvu pšenice na oko 150 dunuma zemlje u zakupu u Rogatici i okončati u optimalnom roku, a to je kraj ovog mjeseca, reče glava porodice Džida, Dragan.