Nagrađene seoske žene u Rogatici

20.10.2017.

seoske-zene-rogatica-1

ROGATICA – Pripremajući se za ovogodišnji Međunarodni dan žena na selu, 15. oktobar, Udruženje žena „Snop“ iz sela Gučevo kod Rogatice uz finansijsku i drugu podršku Opštine na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem, realizovalo je projekat „Od izazova do razvojne šanse“.

Cilj je bio, reče predsjednica Udruženja Slađana Ujić, da se ukaže na ulogu seoske žene u razvoju zajednice i da se promovišu lokalna partnerstva koja su značajna za povećanje stepena ekonomske i rodne ravnopravnosti muškarca i žene koji podrazumijeva bolji i humaniji položaj žena na selu.

seoske-zene-rogatica-2

U projekat čija realizacije je trajala skoro cijelu godinu, dodale je ona, bile su uključene svih 11 seoskih mjesnih zajednica na području opštine i mi ocjenjujemo da smo donekle došli do željenog cilja. Prije svega u centar pažnje stavili smo odnos prema očuvanju sela i seoskog ognjišta, njegovanju tradicionalnih i porodičnih vrijednosti seoske zajednice koja uglavnom opstoji na ženama. Mjereći po tim kriterijima zatražili smo iz svake mjesne zajednice i dobili ime po jedne najvrijednije žene i novčano nagradili njen trud.

Nagrade od po 100 maraka uručio je juče, 19. oktobra, na skromnoj svečanosti načelnik opštine Milorad Jagodić. Dobile su ih Božica Vilotić sa Borika, Zora Ristanović iz Osova, Stanica Kosorić, Berkovići, Aleksandra Stakić, Seljani, Milenka Cerović, Mesići, Vera Kozić, Kozići, Jelena Radojević, Kukavice, Vera Vojinović, Plješevica, Milenka Hršum, Stjenice, Nataša Sorak, Gučevo. Nagrada je planirana i za najženu iz Žepe, ali na vrijeme nije stigao prijedlog iz Mjesne zajednice.

seoske-zene-rogatica-3

U kraćoj besjedi na ovom skupu načelnik Jagodić napomenuo je da je uspjeh sačuvati od gašenja jednog, a da se ne govori o više seoskih ognjišta. Pri tome trera više inicijativa pa i drskosti žena. Dobar primjer za to je „Snop“ iz Gučeva. Trebaju ga slijediti i žene iz ostalih sredina, a Opštinska uprava je tu da pomogne u granicama mogućnosti.

Ovo prvi put da neka seoska žena na kojoj stoji porodica, kuća i imanje dobije makar i skromno priznanje. Zasluga je to prije svega „Snopa“ i predsjednice Slađane Ujić i ja joj se ovom prilikom posebno zahvaljujem. Hvala i opštini koja je podržala ovu akciju, reče Zora Ristanović, domaćica oko koje se u njenom Osovu okuplja brojna porodica.

seoske-zene-rogatica-4

Dodjela nagrada najvrijdnijim ženama imala je i mali edukativni karakter. Žene okupljene u „Snopu“ priredile su mini izložbu uglavnom svojih rukotvorina i kućne radinosti počev od pletenja i vezenja do spremanja tradicionalnih jela svoga kraja. Uz popularni bakin kolač, gurabije, pite raznih vrsta i drugih đakonija, bili su tu sokovi, likeri, džemovi, ajvari i dosta drugih artikala spremljenih za predstojeću zimu. Dio toga je ponuđeno i prisutnim na ovom skupu ne samo za gledanje, nego i za pojesti i popiti. Bilo je fino uz napomenu nekih da bi 15-tih oktobara i dana žena sa sela trebalo biti više i češće.