Obilježena 125. godišnjica rođenja Iva Andrića

Iskra.co, Gordana Nedeljkov - 09. oktobra 2017. 058.ba

polaganje-ivu

ANDRIĆGRAD – Ove godine kulturne, obrazovne i naučne ustanove obilježavaju 125. godina od rođenja Iva Andrića, a dio programa održan je i u jedinom gradu posvećenom jednom nobelovcu. Polaganju vijenca na spomenik Ivu Andriću u Andrićgradu prisustvovali su učenici i profesori Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“, predstavnici Andrićevog instituta i Andrićgrada, kao i predstavnici Opštine Višegrad.

Jedini srpski nobelovac rođen je 9. oktobra 1892. u Travniku, a od svoje druge godine živio je u Višegradu, gdje je završio osnovnu školu. Kasnije, tokom života, često se vraćao u Višegrad, a posljednji put ga je posjetio tri godine prije svoje smrti. U svojim djelima često je pisao o Višegradu i Višegrađanima. Polaganjem cvijeća i održavanjem prigodnog programa, Višegrađani su pokazali da i danas, 125 godina nakon njegovog rođenja, čuvaju uspomenu na svog najpoznatijeg sugrađanina Iva Andrića.

Obilježavanje godišnjice Andrićevog rođenja biće nastavljeno organizovanjem naučne konferencije „Ivo Andrić u našem vremenu“ u Andrićevom institutu, koja ima za cilj da sa humanističke strane osvijetli opus Andrićevog rada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: