Potpisani ugovori o zakupu 37 stanova

27.10.2017.

stanovi

VIŠEGRAD – Predstavnici Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske potpisali su juče u opštini Višegrad ugovore sa 37 korisnika o zakupu stanova u naseljima Bikavac i Garča.

Pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora o zakupu stanova koji su izgrađeni sredstvima Vlade Srpske. „Procedura otkupa stanova u Višegradu trajaće do kraja juna 2018. godine“, istakao je Vuleta.

On je dodao da će stanovi koje korisnici ne budu mogli otkupiti biti preneseni u vlasništvo opština i gradova u kojima se stanovi nalaze. „Ovo je danas veliki korak jer se ti stanovi koriste 15 godina na privremenoj osnovi, a ovim će stanovi biti zaštićeni“, rekao je Vuleta.

On je naveo da je, zahvaljujući novoj strukturi vlasti, ovaj proces ubrzan, te dodao da u Republici Srpskoj postoji ukupno 888 alternativnih stanova.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je riječ o stanovima koji su alternativnog karaktera i da na području opštine postoji 192 takva stana.

„Ovo je pokazatelj dobre saradnje sa Vladom Republike Srpske i ministarstvima, kao i sa predsjednikom Srpske. Nadam se da ćemo u što skorije vrijeme završiti sve ugovore za ove kategorije i da će Višegrad riješiti problem koji ga je mučio prethodnih godina, a možda i dvije decenije“, napomenuo je Đurević.

On je naglasio da slijedi procedura popunjavanja određenih formulara i dostavljanje Direkciji za obnovu i izgradnju, a nakon čega će početi otkup stanova.
„Jako me obradovalo današnje potpisivanje ugovora, koje svim potpisnicima znači mnogo, jer sad mogu da ulažu u te stanove“, rekao je Đurević.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović naveo je da mu je izuzetno drago što je danas počelo rješavanje problema koje raseljena lica imaju već duži niz godina.

„Ovo potpisivanje je omogućio Zakon o privatizaciji državnih stanova. Zahvaljujem se Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica koje je sve učinilo da se taj problem riješi“, dodao je Petrović.

On je istakao da tokom posljednjih godinu dana opština Višegrad i Vlada Republike Srpske imaju izuzetno dobru saradnju.

Jedan od potpisnika ugovora Svetozar Guzina rekao je da je ovo veliki trenutak za sve građane Višegrada koji žive u alternativnom smještaju.

„Poslije toliko godina došli smo u situaciju da se potpišu ugovori zahvaljujući načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću i Vladi Republike Srpske. Sada krećemo u postupak otkupa stana, imamo pogodnosti i svi korisnici stanova su zadovoljni“, istakao je Guzina.

Korisnik stana Dušanka Pavlović rekla je da ovo potpisivanje znači mnogo, te zahvalila opštini i Vladi Republike Srpske na razumijevanju.