Priča o Dušanki, Ani i Janji novim stanovnicima Rogatice

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 31. oktobra 2017. 058.ba

dom-sunce-dusanka-ana-i-janja

U DOM ZA BEZBJEDNE STARAČKE DANE

ROGATICA – Za potvrdu da su čudne i istovremeno zanimljive ljudske sudbine dovoljno je doći u Dom za starija lica „Sunce“ u Rogatici. Tu se nađe mnogo toga čega nema na drugim mjestima ili se o tome ne priča. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da je 98-godišnja Dušanka Jagodić, koja je rođena polovinom maja 1920. u selu Brekovi u opštini Goražde, a najveći dio života provela u Dragočavi kod Foče, došla da staračke dane provede sa štićenicima „Sunca“ u maloj varošici na obalama Rakitnice.

Baka Dušanka, priča ona, sa mužem Lukom, koji je umro 1989, rodila je dvoje djece, sina i kćerku. Sin joj sa porodicom živi u Sremskoj Kamenici, a kćerka porodično gnijezdo svila je u Novom Sadu. Ima šestoro unuka i sedmoro praunuka. Cijelog života bila je domaćica. Dok je muž radio u državnim preduzećima ona je brinula o kući, imanju, djeci, mužu. Uvijek dočekivala i ispraćala. Ništa ozbiljnije nije bolovala i zato, kad je došla u Dom u Rogatici, nije imala zdravstveni karton. I na pragu stote zdravstveno je još dosta dobro. Malo su je izdale noge i sluh pa joj, rekoše u Domu, treba „prevodilac“ za ono što želi da čuje i odgovori.

Slične je sudbine i njena sapatnica Ana Vasković (91). Najveći dio svoga teškog seljačkog života provela je u Dreclju kod Kladnja. Pred najezdom ekstremnih muslimana iz Kladnja sa mužem Jovom kao izbjeglica u proljeće 1992. skrasila se u Han-Pijesku.

Rodila je, priča baka Ana, tri sina i dvije kćerke. Od prije 5 godina je udovica sa porodičnom penzijom od 270 maraka. Novi je stanovnik Doma staraca u Rogatici. I ona je u ovu ustanovu došla bez zdravstvenog kartona.

Stare osobe i dom za starce dođe mu kao nešto normalno. Ali, dom za starce i 55-godišnjak pomalo je nenormalno. Upravo tu sudbinu doživjela je Sokočanka Janja Malović. Rođena je u selu Selište na samom kraju 1961. Kao odličan učenik osnovnu školu završila je u Sokolovićima, gimnaziju u Sokocu i Poljoprivredni fakultet u Sarajevu.

dom-sunce-janja

Kao mlad i perspektivan inženjer poljoprivrede, priča Janja, počela sam raditi pri tadašnjem Ministarstvu za poljoprivredu BiH u Sarajevu. Ja mlada, plata lijepa, a Boga mi bilo je i momaka. Divota. Ali, dođe rat i ja se već 3. aprila 1992. ponovo nađoh u mom Sokocu. Ubrzo sam dobila i posao profesora u tadašnjoj Poljoprivrednoj školi i radila 1,5 godinu. Sa krajem rata raspoređena sam u sokolački „Poljoprivrednik“ i ostala do kraja 1996. Zbog lošeg poslovanja „Poljoprivrednik“ je ubrzo otišao u stečaji ja ostadoh bez posla. Pošto mi je majka bila bolesna a da bi joj se našla pri ruci, napustih Sokolac i odoh u rodno selo. I tako do 2000-te godine, kada sam se razboljela.

Na moju nesreću, dodaje ona, 10 godina ljekari, i mali i veliki, (misli na ljekare opšte prakse i specijaliste – primj. S.M.) liječili su me od Diskus hernije, a ja bolovala od Multiple skleroze i evo do čega su me doveli. Invalid sam 100 posto i invalidska kolica sastavni dio života. Tuđa usluga mi treba 24 sata i na moju sreću nađoh je ovdje u rogatičkom Domu za starija lica u kome sam evo već više od pola godine.

Zahvaljujući odnosu osoblja prema meni, a i svim ostalim štićenicima, ja sam sada druga osoba. Omiljelo mi je živjeti i zato sam čvrsto odlučila da se borim za život. Cilj mi je, a ljekari me u to uvjeravaju da mogu, da ustanem na noge i da prohodam makar uz pomoć hodalice, reče Janja, nekada vrijedna i vesela djevojka koja je po mnogo čemu prednjačila u svojoj generaciji. Uz ostalo, kao student bila i aktivna odbojkašica sarajevskog „Želje“ kojoj je u krvi bila samo pobjeda. Otuda i njen optimizam u pozitivan ishod borbe sa bolešću koju se nada da će pobijedili uz novu medicinsku terapiju, banju Gornja Trepča, podršku dva brata i sestre, koji žive i rade u Holandiji, i majčinski odnos osoblja rogatičkog Doma za starija lica „Sunce“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: