Promocije novih knjiga – „Zov karaule“ pred Rogatičanima

30.10.2017.

zov-karaule-knjiga-1

ROGATICA – Pod motom „Da se ne zaboravi“ nakon Banja Luke u Rogatici, kao drugom mjestu u Republici Srpskoj, sinoć, 29. oktobra, promovisana je knjiga „Zov karaule“, novinara Nenada Milkića koja je kao drugi dio triologije „Mi smo branili Košare“ pisane po istoimenom događanju iz 1999. godine.

zov-karaule-knjiga-2

Knjiga je, rekao je njen autor, posvećena događanjima na košarama u vrijeme NATO bombardovanja i kopnenog napada terorista tzv. OVK i armije Albanije na karaulu Vojske Srbije na Prokletijama. Branilo ju je i odbranilo srcem i dušom, znajući da je iza njihoih leđa Srbija, oko 110 vojnika uglavnom golobradih, sa 18 i 19 godina i neznatnog broja njihovih starješina.

zov-karaule-knjiga-3

Kako se to uspjelo, autoru su autentično govorili preživjeli vojnici i starješine, među kojima su bili i Tomislav Rešić, jedan od starješina, i tada vojnik na odsluženju kadrovskog roka sa 19 godina, Miroslav Maljaks-Pezoro, koji su bili i na ovoj promociji. On reče da su Košare primjer kako se brani otadžbina i ono boraca i starješina koji su preživjeli Srbija ne smije nikad zaboraviti. Knjiga čija je promocija ovdje izvršena čini to na najbolji način, a 11. juni 1999. kada je naređeno povlačenje je najteži dan u životu svakog učesnika ove neravnopravne bitke. Sve rečeno u knjizi je autentično kazivanje junaka sa Košare među kojima nisu bili samo Srbi. Bilo je i Hrvata, Mađara i pripadnika drugih naroda koji su znali da Košare ne smiju pasti, jer je iza njih Srbija, rekao je ovaj heroj sa Košara.