Spomeniku Bitke na Sutjesci vraćena bijela boja

Radio Foča - 27. oktobra 2017. 058.ba

spomenik-glavna-650x441

FOČA – Spomenik Bitke na Sutjesci u Dolini heroja na Tjentištu, koji je bio posivio i zarastao u mahovinu, ponovo dobija izvornu bijelu boju, po kojoj je bio jedinstven.

Završena je prva od četiri faze izbjeljivanja čuvenog spomenika koji simbolizuje tjesnac, odnosno izlaz kroz koji su partizani u Drugom svjetskom ratu uspjeli da se probiju iz obruča šestostruko brojnijih okupatorskih njemačkih vojnika.

Ispod sumorne sive boje, pojavila se sniježna boja, koja će nakon još tri faze čišćenja dobiti nekadašnji intenzivno bijeli sjaj.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović kaže da je spomenik tretiran specijalnim hemijskim sredstvima za čišćenje betona i kamena.

spomenik-1

„To su posebne supstance uvezene iz Amerike za bijeli cement od kojeg je izgrađen spomenik. Prva faza čišćenja je uspješno završena i predstoje nam još tri faze, tako da bi iduće godine, kada slavimo 75 godina od Bitke na Sutjesci, spomenik u poptunosti bio očišćen i sniježno bijel“, napomenuo je Pavlović.

On je dodao da je u planu i zamjena mermernog platoa oko spomenika.

„Restauraciju spomenika finansira Vlada Republike Srpske i ovo je prvi put od njegovog otkrivanja 1971. godine da se radi ovako ozbiljan zahvat “, rekao je Pavlović.

On se zahvalio načelniku Foče Radisavu Mašiću i gradonačelniku Goražda Muhamedu Ramoviću koji su za potrebe čišćenja spomenika, na početku i na kraju prve faze, ustupili vatrogasne jedinice.

spomenik-ciscenje-kran

Spomenik, koji se sastoji od dva ogromna kraka od bijelog cementa, visoka po 19 metara, djelo je vajara Miodraga Živkovića.

Ispred se nalazi spomen kosturnica u kojoj je sahranjen 3.301 borac od više od 7.000 poginulih, a na brežuljku iznad spomenika, do kojeg vode stepenice, je amfiteatar na otvorenom na čijim su polukružnim betonskim trakama ispisani nazivi partizanskih jedinica.

U blizini spomenika ove godine završene su i dvije luksuzne vile čije je otvaranje najavljneo za novembar.

„Vile su kapaciteta 35 kreveta i to će biti nešto najluksuzjnije na ovim prostorima“, rekao je Pavlović.

On se zahvalio i gradočančelniku Ljubljane Zoranu Jankoviću od kojeg je Nacionalni park ovih dana dobio 30 kontejnera za odlaganje otpada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,