Stari Brod kod Rogatice – Kamen temeljac za budući muzej (VIDEO)

Tekst: Sreten Mitrović | Foto: Jovica Vasović i Sreten Mitrović - 13. октобра 2017. 058.ba

muzej-stari-brod-1

ROGATICA – Juče, četvrtak, 12. oktobra, načelnici opština Rogatica Milorad Jagodić, Višegrad Mladen Đurović i Srebrenica Mladen Grujičić sa poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske Markom Vidakovićem uz blagoslov protojereja u Crkvenoj opštini Višgrad Dragana Vukotića, u Starom Brodu, selu u kanjonu Drine koje teritorijalno pripada opštini Rogatica, a bliže je Višegradu, položili su kamen temeljac za budući muzej kao dijela Spomen-kompleksa koji čuva sjećanje na preko 6000 Srba pobijenih u proljeće 1942. godine od strane ustaša Crne legije Jure Francetića.

muzej-stari-brod-2

Mnogo je razloga koji su opredijelili da se Spomen-kompleks u Starom Brodu upotpuni i muzejom. Tu su brojni dokumenti, fotografije i drugi eksponati koji govore o stradanju Srba u ovom i susjednom selu Miloševići. Na to obavezuje i sve veće interesovanje potomaka stradalih za ovo mjesto pijeteta da i na ovaj način čuva sjećanje na stradale. Samo u toku ove godine kroz organizovane posjete u Starom Brodu boravilo je preko 5000 znatiženjnika. Naredne će ih s Božijom pomoći biti i više i eto razloga koji su doveli do toga da se priđe izgradnji muzeja koga će kao i ostale sadržaje u finansiranju pomoći potomci stradalih, a i opštine Sarajevsko-romanijske regije, Rogatice i Višegrada iz kojih je najviše stradalih, rekao je ovim povodom protojerej Dragan Vukotić, koji već godinama brine o Spomen-komplaksu u Starom Brodu.

muzej-stari-brod-3

On je napomenuo da su se načelnici opština Rogatica i Višegrad dogovorili da se zajedničkim snagama napravi skela za prelazak ukroćene Drine sa višegradske strane i obratno i dovede put do skele iz pravca sela Prelovo u Višegradskoj župi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,