U Čajniču proslavljena prepodobna Paraskeva – Sveta Petka

28. октобра 2017. 058.ba

momir-vasiljevic-1

ČAJNIČE – Prazničnim jutrenjem i Svetom liturgijom, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, u Čajniču molitveno je proslavljena prepodobna Paraskeva Sveta Petka.

Svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević, koji je u svojoj besjedi rekao da je Sveta Petka rodom iz Epivata, koja je bila srpskog porekla, iz imućne i veoma pobožne porodice. Još kao devojčica, dok je sa majkom odlazila u crkvu i čula reči Božanskog Jevanđelja: „Ko hoće za mnom da ide, neka se odreče sebe i uzme krst svoj, i za mnom da ide“, ona svim srcem pripade Gospodu i kada odraste pridruži se plejadi blagočestivih ugodnika Božijih. Nakon smrti svojih roditelja, željna podvižničkog života Ona napusti roditeljski dom i ode u Carigrad, a zatim se zaputi u pustinju Jordansku, živeći strogim otšelničkim životom majke srpskinje, gde se Hrista radi podvizavala sve do starosti svoje. U doba pozne starosti posluša glas Anđela Božijeg, ostavi pustinju i vrati se u svoj rodni grad, Epivat. Tu ona požive još dve godine u neprestanom postu i molitvi, pa se predstavi Bogu u 11. stoleću. Njeno telo bi od strane vernih sahranjeno po hrišćanskim običajima, ali ne na gradskom groblju već izdvojeno od drugih.

Prota Momir je naveo da su Njene čudotvorne mošti prenošene u toku vremena mnogo puta, najpreije u Carigrad, pa odatle u Trnovo, da bi opet bile vraćene u Carigrad, a iz Carigrada u Beograd. Sada se svete i čudesne mošti, Svete Petke nalaze u rumunskom gradu Jašiju.

Preobrazenje u Cajnicu (3)

On je dodao da Prepodobnoj Mati Paraskevi mnogi polažu zavjete i obraćaju u nevoljama, iskušenjima i bolestima, neki je proslavljaju kao Krsnu i zavjetnu slavu, a posebno se ovoj svetiteljki mole pravoslavne srpskinje.

„Posle Presvete Bogorodice, majke srpkinje se najčešće mole prepodobnoj majci Paraskevi, da im čuva djecu, da im bude zaštitnica od vidljivih i nevidljivih neprijatelja i da ih izbavi od svakoga zla“-istakao je prota.

Prema njegovim riječima ovoj svetiteljki posvećeni su mnogi hramovi, izvori sa svetom vodicom, a njene česne mošti nalaze se u mnogim hramovima. Prepodobna mati Paraskeva, Sveta Petka je veoma poštovana i u Čajniču, gdje pobožni vjernici daju zavjete, a na današnjoj Svetoj liturgiji su se pričestili i molili Gospodu Bogu i Svetoj Petki, pred Čudotvornom ikonom Čajničke Krasnice!

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,