U susret 53. poljoprivrednoj izložbi u Rogatici

03.10.2017.

Poljoprivredna izlozba u Rogatici

JOŠ JEDNO INVENTARISANJE GODIŠNJEG UČINKA POLJOPRIVREDNIKA

ROGATICA – U Rogatici se vrše posljednje pripreme pred 53. Regionalnu poljoprivrednu izložbi u sajam stoke, koji će se u organizaciji Opštine održati narednog petka i subote, 6. i 7. ovog mjeseca.

Kao i ranijih godina biće to godišnja smotra učinka poljoprivrednih proizvođača i prerađivača Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije, a očekuje se da dođu i pokažu šta su uradili na planu uzgoja goveda, ovaca, koza i konja i poljoprivrednici iz Kantona Goražde, Gacka, Vlasenica i Srebrenica.

Pored njih priliku da se pohvale godišnjim učinkom imaće i proizvođači sjemenskog i krompira za jelo, ali i tradicionalnih proizvoda od mlijeka, voća i povrća. Tu su i pčelarski i proizvodi iz domaće kuhinje, proizvodi kućne radinosti i rukotvorina ovog kraja.

Posebno će biti ocjenjivan skorup-kajmak u originalnoj autohtonoj ambalaži, kačice od drveta, u najmanjoj količini od 2 kilograma.

Za vlasnike najboljih izloženih grla stoke i ostale proizvođače najboljeg, obezbijeđene su novčane nagrade iz fonda koji je veći od prošlogodišnjih 23.000 maraka, rekao je predsjednik Organizacionog odbora izložbe, načelnik opštine, Milorad Jagodić.

U okviru ove smotre poljoprivrednih dostignuća, održaće se i više stručnih predavanja. U centru pažnje biće uzgoj i zaštita stoke, ratarskih i drugih poljoprivrednih kultura i proizvodnje mlijeka.

Svi proizvođači koji budu željeli da nešto i prodaju imaće priliku. Uz veći broj poljoprivrednih i veterinarskih stručnjaka i drugih znatiželjnika biće prisutni i trgovci spremni da otkupe sve ponuđeno.