Dom za starija lica u Rogatici – Godine prolaze, talenat ostaje [FOTO]

13.11.2017.

dom-sunce-rogatica-1

ROGATICA – U Domu za starija lica „Sunce“ u Rogatici treće životno doba provodi nešto više od 50 štićenika. Zaposleni u ovoj ustanovi čine sve da im starački dani prolaze što lakše i sa što manje sjete za minulim životom.

dom-sunce-rogatica-2

Uz televizor u svakoj sobi i mogućnost čitanja knjiga, novina i bavljenja drugim aktivnostima koje nudi njihov prostor življenja, tu su i zajedničke prostorije za dnevni boravak u kojim se opet uz televiziju i razne društvene igre „ubija“ dosada, ali i pruža mogućnost vraćanja sjećanja na minula vremena, uprava Doma za zainteresovane organizuje i različite radionice, kazuje Radomir Ćućula, direktor ove ustanove.

dom-sunce-rogatica-3

Takva jedna višečasovna radionica, dodao je on, održana je danas, ponedjeljak, 13, novembra, u organizaciji medicinskih sestara Milene Ćebić i Jovane Spahić, na kojoj je centralna tema rada bila likovno stvaralaštvo. Potreban didaktički materijal u vidu gotovih crteža, bojice i ostalo obezbijedila je uprava Doma, a na štićenicima je bilo da ih obije ili nacrtaju nove po vlastitom nahođenju.

dom-sunce-rogatica-4

I dok su neki crtali i bojili i na taj način iskazivali da protekle godine nisu ugasile urođeni talenat za likovno stvaralaštvo, dotle su drugi pleli ili štrika i vraćale uspomene na djevojačke dane kao što su činile Mara Greim i Ilinka Matić, čitali omiljenu knjigu ko što je radila 82-godišnja Vera Vukomanović ili čak pisao pjesme kao što je to radio Ilija Zeljko, bivši rudarski tehničar koji je u dom došao iz Višegrada, a inače je izbjeglica iz Kaknja. On je, pokazujući jednu debele svesku, od dolaska u Dom u Rogatici prije nepune dvije godine, iako sa teškom bolešću, napisao preko 50 pjesama i kako reče rado bi ih nekom ustupio da ih uredi i objavi.

dom-sunce-rogatica-5

Radionicu nije propustila ni devedesetjednogodišnja (1926) Vida Drakul iz Bratunca. Latila se bojanke i bojica i pokazala da godine nisu odnijele talanat.

dom-sunce-rogatica-6

I ova radionica koja je došla kao plod zainteresovanosti korisnika usluga Doma, pakazala je da se slične trebaju i dalje održavati i mi ćemo ih organizovati. Imaju one višestruke koristi i nama u upravi i našim štićenicima koji na ovaj način pobjeđuju svoju staračku sebičnos koja im ispija svu nježnost i samilost, reče na kraju direktor Ćućula.

dom-sunce-rogatica-7

dom-sunce-rogatica-8

dom-sunce-rogatica-9