Iz Opštinske uprave – Počele aktivnosti za izradu Strategije lokalnog razvoja

28.11.2017.

lokalni-razvoj-1

ROGATICA – U okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja koga u zasad u tehničkom pogledu podržava Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u opštini Rogatica počele su intenzivne pripreme za izradu Strategije lokalnog razvoja za period 2017–2027. godina.

Rezultat je to prihvaćene prijave u maju i potpisivanja protokola o saradnji opštine Rogatica, jedne od 10 u BiH, i UNDP-a u julu ove godine.

Među prvim obavezama iz protokola bila je formiranje Razvojnog tima kao operativno, izvršno i koordinaciono tijela za vođenje procesa planiranja preko sektorskih grupa.

Prve konture za izradu buduće Strategije Razvojni tim na čelu sa koordinatorom Snežanom Kanostrevac-Cvijetić, već je uradio. Sastoje se iz SWOT analize koja je podijeljena na snage, slabosti, prilike i prijetnje.

Cilj je, reče Snežana Kanostrevac-Cvijetić, da sa izradom Strategije lokalnog razvoja izvrše i izmjene u unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kroz formiranje Jedinice za upravljanje razvojnim aktivnostima za dalju primjenu Strategije.

lokalni-razvoj-2

Na tu temu juče, 27. novembra, u Sali SO-e, održan je zajednički, a kasnije i odvojeni, sastanak članova Razvojnog tima i članova sektorskih radnih grupa u kojim su predstavnici javnih institucija, privrednog sektora i nevladinih organizacija.

Radi se o grupama za ekonomski i društveni razvoj i zaštitu životne sredine.

Razmatrana je radna verzija socio-ekonomske i SWOT analize. Bio je to u neku ruku interaktivni pristup temi. Tako, na primjer, uz već registrovane snage u vidu šuma, voda i poljoprivrednog zemljišta kao prirodnih resursa, u turistički potencijal u vidu stećaka, pećina i drinskog jezera, dodat je i vjerski turizam.

U slabosti je dodata nedovoljno razvijena mreža hitne medicinske pomoći, niska primanja znatnog broja penzionera, nedostatak koordinacije pri organizaciji različitih manifestacija i ne postojanje akcionih planova u nekim mjesnim zajednicama.

Prilike su pojačane sa potrebom veće popularizacije adrenaliskih sportova (moto trke, brdski biciklizam, ekstremno planinarenje), a u prijetnjama posebno je naglašena mogućnost zaobilaska Rogatice trasom brze ceste Višegrad – Sarajevo.

Pošto su ovo bili prvi sastanci o Strategiji, u narednom periodu slijede novi i sve tako do juna 2018. kada bi trebalo da se na sjednici SO-e usvoji ovaj dugoročno značajni dokumenat.