Obilježen Đurđic – krsna slava SPKD „Prosvjete“ iz Novog Goražda

17.11.2017.

slava-sopotnica

OKOSNICA KULTURNIH AKTIVNOSTI

NOVO GORAŽDE – Skromnom svečanošću u porti hrama Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda obilježen je Đurđic – krsna slava Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Novog Goražda, koje predstavlja okosnicu kulturnog amaterizma u ovoj opštini.

Nakon večernje službe slavski kolač su lomili jerej Mihajlo Andrić i predsjednik ovdašnje „Prosvjete“ Dragoljub Stojanović. Svečanostima je prisustvovala i načelnik opšgtine Novo Goražde Mila Petković.

-„Prosvjeta“, čiji je rad u Novom Goraždu obnovljen 2003. godine, kroz više sekcija okuplja blizu 100 članova, među kojima prednjače mladi, posebno u folklornoj sekciji „Sveti Đorđe“, podsjetio je Stojanović, dodajući da su mladi folkloristi nastupali na brojnim festivalima i smotrama na području Republike Srpske, Srbije i nekoliko Evropskih zemalja.

On je posebno istakao izuzetno plodne aktivnosti pjevačke i guslarske sekcije „Sveti Đorđe“ čiji pjevači su do sada 14 puta bili domaćini nadaleko afirmisanog međunarodnog Sabora starog pjevanja u Srba.

-Pjevači „Svetog Đorđa“ do sada su ostvarili 649 zvaničnih nastupa širom Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, osvojivši brojne povelje i priznanja, 63 specijalne diplome i 29 glavnih nagrada kao najbolja muška pjevačka grupa, istakao je Stojanović.

Sve aktivnosti „Prosvjetinih“ sekcija provode se uz podršku crkvene opštine Goraždanske sa sjedištem u Novom Goraždu, opštine Novo Goražde i brojnih darodavaca, od kojih je najistaknutiji Vladimir Mačar, biznismen iz Beograda.