Obogaćen riblji fond rijeka u NP “Sutjeska”

30.11.2017.

poribljavanje-foca

FOČA – Radnici Nacionalnog parka “Sutjeska” i mještani Tjentišta obogatili su riblji fond rijeka Sutjeske, Hrčavke, i Jabučnica sa 4.000 komada mlađi potočne pastrmke.

-Riblja mlađ je donacija preduzeća HET Trebinje, a koordinator ovih aktivnosti je mještanin Tjentišta Čedo Vuković, koji je zajedno sa uposlenicima Parka sproveo ovu akciju-rekli su u NP “Sutjeska”.

Osim što se ovakvim akcijama obogaćuje riblji fond, ukuzuje se i na način na koji se NP “Sutjeska” odnosi prema zaštiti ribljih vrsta i prirodnog bogatstva.

-Na ovaj način se i šalje poruka okruženju i posjetiocima Parka kako se vrši zaštita i očuvanje vodenih površina-rekli su u NP “Sutjeska” i dodali da je plan da naredne godine izvrše poribljavanje jezera na Zelengori, Orlovačkog jezera i Donjih Bara.

U rijekama najstarijeg parka u BiH prevlađuju pastrmka i lipljen koji su inače indikatori čistih voda.

-Lovočuvarska služba Parka svakodnevno i veoma aktivno radi na sprečavanju svih oblika ribo-krivolova, tako da riblji fond nije ugrožen prvenstveno zahvaljujući požrtvovanom radu uposlenika, ali i čistim, nezagađenim vodama-naglasili su iz ove javne ustanove.